Връчват наградите „Савина“ за най-добър млад актьор в областта на кукления театър

На днешния Международен ден на кукления театър ще бъдат връчени наградите „Савина“ за най-добър млад актьор в областта на кукления театър. Церемонията ще се състои тази вечер от 19 часа в Столичния куклен театър, а за приза се борят девет български актьори.

Това ще е десетата церемония, на която един млад куклен актьор ще си тръгне с наградата „Сивина“. Тя носи името на актрисата Сивина Сивинова, която почина на 36 години през 2008-а, но която зрителите още помнят от „Чудната къщичка“, „Вълкът и седемте козлета“, „Котаракът в чизми“, „Златка – златното момиче“.

Наградата е учредена от режисьорската колегия към АКТ – УНИМА, България. Сред членовете ѝ са режисьори като Славчо Маленов, Кирякос Аргиропулос, Петър Пашов, Съби Събев, Валентин Владимиров. Основен партньор в инициативата е Съюзът на артистите в България. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

„Режисьорската гилдия към Асоциацията на кукления театър реши да създаде тази награда, за да поощрим младите актьори в кукления театър. НАТФИЗ всяка година има випускници, а броят на театрите един и същ в България, тоест, местата са ограничени за актьори. Ние искаме да поощрим, наистина, актьорите – тези млади хора, които се отдават и се насочват да се развият професионално в кукления театър“ – разказва директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос.

Празничните инициативи ще продължат и в събота по обед, когато пред Столичния куклен театър ще има „Парад на куклите“, а след края му малките зрители са канени на премиерата на „Хитър Петър“. Ще има и специални театрални ателиета, както и среща със студенти от НАТФИЗ, които се обучават за куклени актьори и с техните преподаватели.

Събитието, което се организира от Столична община, САБ и Столичен куклен театър, ще бъде открито от 11.30 ч. пред театъра – на ул. „Гурко“ 14 с голям „Парад на куклите“, в който ще могат да се включат всички малки и големи любители на кукленото изкуство.

От 10.30 и 12.00 ч. зрителите ще могат да видят премиерното представление „Хитър Петър“, а от 16.00 до 18.00 ч. да се включат в куклено-театралните ателиета на Столичен куклен театър. Малки и големи деца ще могат заедно с актьори и сценографи от театъра да изработят свои театрални кукли и да научат част от потайностите, които театърът крие „зад завесата“.

Сподели в: