Виртуозният китарист Рафаел Агире идва за първи път в България

На 14 май един от най-добрите съвременни китаристи ще бъде солист в концерта на Радиооркестъра. Той покорява публиката с фантастичното си музициране и артистична харизма. Наричат го последовател на традициите на великата испанска школа, а свиренето му – „благодат“ („Echo“ / Германия). Днес Рафаел Агире е един от най-добрите съвременни китаристи.

На 14 май музикантът за първи път идва в България за участието си в грандиозната програма „Испания“ – дългоочакваният концерт, с който Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя сезон в зала „България“. Рафаел Агире се увлича по китарата от детските си години. От 8-годишен започва да се занимава професионално с нея в Консерваторията в Малага. Още на 16 заявява себе си като обещаващ млад музикант. По същото време получава стипендии от Правителството на Испания и Немския фонд „Хумболдт“, и продължава обучението си в Консерваторията в Дюселдорф при знаменития Хоакин Клерч.

Агире е виртуоз с феноменална техника и невероятна интерпретация. Критиците не спират да се възхищават на особения му маниер на звукоизвличане – непринуден и в същото време медитативен, благодарение на което неговият прочит на китарната класика е по новому дълбок и завладяващ. Самият Рафаел Агире казва в интервю: „Не забравяйте, че музиката е по-важна от китарата и мислете нестандартно“.

Подробности за концерта: https://www.facebook.com/events/2868162006774198

Сподели в: