Весело лято от „Продавачи на надежда“

Случвало ли ви се е да чувствате, че имате желание да реализирате някои неща в живота си, но без да знаете как точно? И тъкмо, когато сте забравили и сте се посветили на друго нещо, изведнъж се срещате с някого, прочитате нещо или отивате на някакво място и ето: открива ви се възможност да реализираш това, което сте си представяли. Така се роди и рубриката „Продавачи на надежда“ – като естествена необходимост от глътка свеж въздух и оптимизъм в мрачната действителност, в която живеем. Тя е и логичното онлайн продължение на ТВ предаването – „НА ЕДИН ДЪХ“ (2002-2004 г., Канал 3).

Целта, която си поставихме с рубриката „Продавачи на надежда“ (YouTube:Metropolia100) е да разкажем в модерна форма за щастието, любовта, състраданието, толерантността, способността и неумението да се приспособяваме към бързопроменящия се свят. С партньорството на сайта Kafene.bg умело съчетахме Гутенберговата епоха с Цивилизацията на образите.

НИЕ – учредителите на този проект не сме настроени войнствено, а по-скоро пацифистки. Политиката, която следваме е ориентирана към съхраняването и развитието на българското изкуство и българската наука, които заемат достойно място в европейската културна история. Ще фокусираме вниманието си главно върху мислещото звено на обществото и към ВСИЧКИ МЛАДИ ПО ДУХ ХОРА. Ние – група безмерно вярващи в непреходните ценности се ОПИТВАМЕ ДА ЗАПАЗИМ буден духа на българската интелигенция.

А дали е възможно това – тук и сега? Загрижеността за духовното здраве на нацията НЕ ТЪРПИ ОТЛАГАНЕ. Нито пък регистрирането на трагикомичните усилия на българина в борбата му за оцеляване.

НИЕ сме хората, които трябва да осъществят реформата в ценностите на умишлено заблуждавания българин, на който се поднася плиткоумна и незряла образованост, с цел натрупването на дивиденти върху оскотялото му тяло. “Недораслият” народ през всичките години на своята “незряла младост” превключва от канал на канал, в търсене на Просвещението. То като, че ли е дефицитно, съдейки по изобилието на поднасяната “културна еднодневка”. Безспорно НИЕ няма да сме поредните комформисти. Неизброими са примерите за българската следа в световната културна и духовна традиция. Уви, всеки опит да се демонстрира високо качество, оригинална идея и добър вкус в настоящето бива своевременно задушаван с цел по възможност масите да се държат в послушание. Славното бъдеще тепърва предстои стига ние да си го направим. Убедени сме, че българите могат да отсеят плявата от зърното. За щастие на културната сцена се появи нова алтернатива, която притежава свой живот, характер и физиономия. Тя пръска надежда, кураж и живителна енергия на хората. Не е важно как ВИЕ ще ни обрисувате, а по-важното в случая е какво НИЕ ще се постараем да дадем на света! Хората искат дела, а не документи! НИЕ искаме да докажем на българите, че са достойни за уважение хора, че не може до безкрай да търпят безчинствата, грабежите и униженията.

Ако си истински българин и си склонен да пледираш за големи дела в малка страна като България, то значи ти си от нашата кръвна група и винаги ще бъдеш успешен.

Благодаря на всички, които взеха участие във видео импресиите. А тава са: Стоян Алексиев, Мира Калфина, Мирослава Бъчварова, Николай Табаков, Андрей Лешков, Kpop танцьорите, Дорейд Ал Хафид, Даниела Бабикян, Фабрика 126, Силвия Борисова и моя милост, разбира се.

Весело лято!

Рубриката предстои да се измести в топла и слънчева Испания.

Вижте най-доброто от „Продавачи на надежда“ във видеото:

Десислава Томова

Сподели в: