Български филм с три отличия от престижен кинофорум във Великобритания

Българският късометражен филм „Сън за щастие“ спечели отличието „Най-добър филм на месеца“ на кино фестивала „The Monthly Film Festival“ (TMFF) във Великобритания. Продукцията печели награди и в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добра актриса“, както и номинация за „Най-добър сценарий“.

Лентата разказва за жена, живееща с по-млад мъж, който я използва. За да му помага да учи, главната героиня се хваща на различни работи, но животът й се преобръща, когато решава да позира на художник в инвалидна количка и разбира, че винаги е искала да се занимава с изкуство.

Деян Донков и Стефка Янорова са звездите във филма, в който участват още Пламен Димов, Василена Винченцо, Вяра Табакова, Катерина Тупарова и Павел Иванов. Режисьор на „Сън за щастие“ е Ирина Величкова, която прави лентата като част от дипломната си работа от специализацията ѝ по режисура на игрален филм.

За привидно изобретателната сложност на историята, за очарователната му меланхолична атмосфера, за красотата на героите, чиято сила надхвърля човешката мизерия, както и за почти заразната чувствителност на неговия кинематографски строеж, „Сън за щастие“ бе удостоен с наградата „Филм на месеца“ в изданието на TMFF за декември 2018 г.„, се посочва в рецензията, изготвена от кинокритиците на престижния кинофорум на Острова.

Сподели в: