Български артисти водят дизайн лекции и работилници на 23 и 24 септември във Варна

От илюстрация до анимация, от игри и играчки до интерактивен дизайн, от градско до графично изкуство – всичко това в програмата на PICTOPLASMA x Bulgaria 2023 – 23 и 24 септември във Варна. Форумът, организиран от StandArt, включва селекция от българските дизайнери и артисти, които ще разкажат що е то character design в различните му арт проявления, ще покажат своите техники и практики и ще експериментират заедно с участниците в работилници за улично изкуство, нашивки с пачуърк и бродерия, илюстрация в колаборация и изработка на играчки от хартия до stop motion анимация.

В първия ден ще се срещнем с анимираните създания и експериментални дигитални светове, създавани от Никола Радулович – арт директор и визуален артист, който два пъти е бил част от официалната селекция на фестивала PICTOPLASMA в Берлин. След това се впускаме в процеса на създаване в 3D среда с Юнал Зобу от една от водещите световни компании за 3D визуализации Chaos. Доказал себе си като CG специалист с широк спектър от техники и похвати, Юнал ще сподели за своя дългогодишен опит в компютърната графика и огромен афинитет към real-time и интерактивните визуализации.

Оттам ще се потопим в магията на театъра и на куклената сценография с Рин Ямамура – театрален дизайнер и сценограф от Япония, която избира България, за да развири своите постановки, улични пърформанси и инсталации. След това ще говорим със съвременния визуален артист Калоян Илиев – Кокимото за неговите любопитни герои, често обитаващи необичайни, манипулирани реалности. Новият световен ред, религията в политиката, абсурдността в ежедневието, отношението към животните, чисто човешките емоции и състояния са само част от темите, които го вдъхновяват и се появяват в творчестното му.

По-късно ще се върнем към филмовата анимация заедно с Иван Попов – Заека. Режисьор и творчески директор с повече от 20 години опит в сферите на анимацията и рекламата, той твори в разнообразни посоки – от късометражни филми и анимационни видеа до рекламни кампании, видео инсталации и

визуални ефекти за музикални клипове и театрални спектакли. В края на първия ден ще приключим с лекция на Алина Папазова – съвременен артист в областта на керамиката и илюстрацията, като експериментира и с много други форми на визуално изкуство. Алина включва в изкуството си елементи, символично повлияни от различни култури, понякога трансформирани по хумористичен начин.

Програмата през втория ден е посветена на по-интимни разговори и експерименти с четири работилници, в които участниците ще могат да работят над свои собствени герои с различни техники и материали.

Един от малкото творци в България, който се занимава с хартиено изкуство, Цветана Недева – Kinderlist тя ще води работилница за изработка на движещи се играчки от хартия и stop motion анимация. Тя изгражда приказни светове и герои изцяло от хартия под формата на играчки, декори и декорации за дома, витрини, фестивали, театрални постановки, музикални клипове и др. В PICTOPLASMA x Bulgaria Визуалният артист Виктория Георгиева – The Mouse, позната със своите съвременни стенописи и стрийт арт намеси в градска среда организира стрийт арт акция “Ах, морето”, в рамките на която ще разкаже повече за изкуството на улицата и ще помогне на участниците да създадат уникални плакати като част от една колективна творба, която ще украси улиците на Варна.

В работилницата DIY Нашивки, Ина Валентинова ще сподели опита си в сферата на текстилното изкуство и ще помогне на всеки участник да скицира свой дизайн за нашивка-кръпка и да я изработи чрез пачуърк и бродерия. Калоян Илиев – Кокимото пък ще води работилницата Character design with Kokimoto, където всеки участник ще може да създаде своя уникална творба в колаборация с него.

Сподели в: