Българският филм „10 секунди“ с отличие за Най-добър дебют в Москва

Пореден успех за екипа на късометражния филм „10 секунди“ с режисьор талантливата Евгения Танева. Преди няколко дни филмът беше отличен с престижната награда за „Най-добър дебют“ на 19-тия Международен спортен филмов фестивал Кросногорски, Москва. Toва e единственият международен форум за спортни филми в Русия и най -големият кино фестивал за филми със спортна тематика в Източна Европа и страните от бившите републики от СССР.

Поради пандемията и затрудненията в пътуванията, Евгения и нейният продуцент Деси Тенекеджиева не успяха да пристигнат в Москва, за да вземат лично наградата. На тържествената церемония за закриване на фестивала красивата статуетка от името на Евгения получи Виктор Бойчев – директор на Българския Културен институт в Москва. Още на другия ден наградата бе изпратена в София, за да зарадва Жени и целия екип на „10 секунди“ – все млади и тепърва изгряващи таланти в българското кино.

А междувременно късометражната лента продължава с фестивалния си живот и съвсем скоро ще се срещне и с френската публика по време на Festival du Cinema Bulgare на 26-ти септември (неделя) от 16:30 в Cinema Club Christine.

Филмът „10 секунди“ става възможен благодарение на Фондация „Стоян Камбарев“ и създадения от нея конкурс НАГРАДА ЗА КИНО 355, в която 3-ма избрани от сериозно международно жури финалисти, трябва да заснемат и реализират 5-минутен филм само за 5 календарни дни. През 2020 г. се проведе второто издание на конкурса НАГРАДА ЗА КИНО 355, в който младият кинорежисьор Евгения Танева стана финалист и така получи вузможност за реализацията на проекта си.

„10 секунди“ е силно емоционална история за вътрешните битки на човек и как те предопределят живота му. В главната роля (на боксьорската) е невероятната Мартина Апостолова- определяна за една от изгряващите звезди на европейското кино заради дебюта си във филма „Ирина“. Тя си партнира с Ванеса Сиймор, Емил Видев и Антон Димитрачков. Филмът се радва и на специалното участие на Койна Русева и Димитър Баненкин, в ролята на родителите на главната героиня.

Оператор е Йордан Георгиев, сценаристи – Виктор Пасков и Евгения Танева, художник – Георги Бараков, монтаж – Стефан Спасов, цветни корекции – Любомир Балабанов, звуков дизайн – Георги Пенков, музика – Хенри Салонен, изпълнителни продуценти – Силвия Куманова и Евгения Танева. Продуценти на филма са Деси Тенекеджиева / NOVA film и Фондация „Р’АРТ“.

Режисьорът Евгения Танева завършва НАТФИЗ през 2021г. със специалност „Телевизионна и филмова режисура“. Дипломният й филм е документалният „Стигма“, който засяга тежка, но важна социална тема за съдбата на хора с психично заболяване в България.
Успоредно върви и работата по финализирането на детския игрален филм – „Сашето с кинокамерата“- курсова задача, част от обучението на режисьорката в академията. Продуцент на филма е НАТФИЗ, както и отново Деси Тенекеджиева с продуцентската си компания.

Сподели в: