Българският филм „Одисей“ спечели наградата на Държавния културен институт

На официална церемония във Vivacom Art Hall бяха обявени носителите на награди на шестото издание на Филмовия фестивал Master of Art.

За първа година Държавният културен институт към Министъра на външните работи е институционален партньор на фестивала и подсигури наградата за най-добър български документален филм за изкуство. Международното жури на фестивала избра за тази награда филма „Одисей“ (2020), режисьори Десислава Шишманова и Нончо Нончев, продукция на БНТ. Наградата връчи директора на Института – Снежана Йовева-Димитрова, която поздрави победителя и екипа на фестивала за богата програма в шест града в страната и отправи покана за участие на документалния филм в предстоящия филмов проект на ДКИ през есента „БГ екран онлайн“.

„Голямата награда „Master of Art“ се присъжда на шведския филм „Най-красивото момче на света“, с режисьори Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри. С любопитната история за актьора, избран преди 50 години от Лукино Висконти да изиграе ключовия герой в шедьовъра „Смърт на Венеция“. Отличието за дебют отива при Андрей Кулев за „Човекът с лулата“.

Тази година фестивалът Master of Art протече в три етапа – в онлайн формат през февруари, пролетно издание през април в няколко софийски кино салони, а през летните месеци фестивалът гостува за първи път в шест български града – София, Варна, Пловдив, Копривщица, Стара Загора и Бяла.

Като част от програмата на филмовия фестивал Master of Art от 25 до 29 август се проведе и Фестивал на изкуствата Master of Art в Копривщица. Като партньор на фестивала ДКИ участва със специална прожекция на филма „15 години ДКИ“. Експонирана на открито беше и фотографската изложба „Посоки“, която остава във възрожденския град по покана на кмета на града г-жа Бойка Дюлгярова, по повод старта на новата учебна година и е подредена в двора на училището.

Сподели в: