Българската публика откри феномена Лакатош и се влюби от пръв поглед

Варненската фестивална публика, която е много посветена, с огромен опит от срещи с виртуози и стойностна музика, вчера даде поредното доказателство, че фестивалният град на България може да оцени от първа среща едно явление със световна значимост. Това се случи снощи на първия концерт на легендарния цигулар Роби Лакатош в България – в Зала 1 на Фестивалния комплекс – ключов момент от Европейския музикален фестивал в морския град.

Кралят на циганската цигулка, в чиито бързи пръсти се кълнат и джазмени, и класически музиканти, излезе на сцената със своя ансамбъл. Прословут със своите ефектни костюми, той беше избрал за Варна бляскав смокинг с елементи на хусарски мундир и папионка от шлифовани камъни. От първите звуци влезе остро в концерта с бравурен унгарски мотив, след който се заредиха и лирични композиции като тема от Мишел Льогран, и цигански песни като Hora Di Marrakchi, и филмова музика като „Цигулар на покрива“. Публиката реагира веднага, включи се в тъканта на музиката с ритмични аплаузи, а залата направо се нажежи, когато зазвуча романсът „Две китари“. Тогава Лакатош изтръгна сърцата на публиката с невъобразимо пицикато, възможно за изпълнение само от Цигуларя с най-бързите пръсти, както е популярен унгарецът в професионалните среди.

Но Лакатош не беше сам в това огромно приключение, ансамбълът му от изключителни майстори на своите инструменти – класически музиканти, калени в големите джаз фестивали на Европа и света, също вдъхнови варненските меломени и те приветстваха с ръкопляскания и викове като на рок концерт солото на контрабасиста Роберт Феер. Върховен жест към публиката беше „Полетът на бръмбара“ от Римски-Корсаков, за който Лакатош много уместно предупреди да затегнем коланите и да се готвим за излитане. Защото цимбалистът Йено Листеш го превърна в полет на изтребител с умопомпрачителна скорост, от която чукчетата му се превърнаха във ветрила. Дори гледката на червения цимбал със завихрените над него чукчета беше изумяваща, но това беше само началото. Публиката направо избухна, когато пиесата незнайно как премина в нашенски неравноделни ритми – специалният комплимент на Лакатош и неговия ансамбъл за първата среща с българска публика. А цигулката на унгарския виртуоз продължи да изненадва – не само с благородния си венециански звук, но и с превъплъщенията си – звучеше ту като арфа, ту като кавал, ту като дайре. Концертът се изля като една буря, без антракт, и стигна своя пик в главозаймайващия Чардаш на Монти, който изправи всички на крака, защото емоцията не можеше да бъде удържана. Имаме чувството, че сега започва джаз фестивалът – споделяха щастливи фенове на свободната музика, които аплодираха в такт. А накрая просто не пуснаха Лакатош да си тръгне и той с радост подари на Варна два удивително дълги биса, пълни с унгарска страст.

По-късно в бекстейджа всички музиканти споделиха, че този концерт значи много за тях– признаха, че се очаровани от първата си среща с българската публика, дори втората цигулка Ласло Бони снима директно от сцената ентусиазма на феновете. А Роби Лакатош с ръка на сърцето обеща да се върне отново в България. Ще го чакаме.

Нина Локмаджиева

Сподели в: