Бродуейският мюзикъл „Цигулар на покрива“ слиза от сцената на Музикалния театър

Световният мюзикъл „Цигулар на покрива“ още с появата си на българската театрално-музикална сцена (през 2020) се превърна в сензация. Красивата притча за дома, любовта и семейството е едно от най-обичаните заглавия от афиша на Музикалния театър. Три години след премиерата дойде ред да бъдат изиграни и последните две представления от закупените. Планираните дати са 18 март, събота от 19.00 часа и 19 март, неделя от 17.00 часа.

“Цигулар на покрива” е разказ за общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва. Затова този разказ е едновременно смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба.

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър в жанра с въздействащата музика на Джери Бок и ярките музикални номера – един от които е запомнящата се начална хорова сцена „Традиция”. Запазена марка за спектакъла са неговите танцови платна в сцената-наздравица „За живота” (L’Chaim), както и сватбената сцена с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. А песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той спокоен и щастлив човек – „Ех, да бях богат мъж” (If I Were a Rich Man) – е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.

Автор на сценичната версия е театралният режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е поверена на Мирослав Табачки (Сърбия), художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия). Диригентпостановчик – Юли Дамянов, хормайстор – Людмил Горчев, хореографията е дело на Анна Пампулова (гост). На сцената зрителите ще се насладят на изключителните солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.

ЦИГУЛАР НА ПОКРИВА

Мюзикъл в две действия

музика: Джери Бок

либрето: Джоузеф Стайн и Шелдън Харник,

превод: Валери Петров

 ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:

  • Режисьор-постановчик – Небойша Брадич (гост)

  • Диригентпостановчик – Юли Дамянов

  • Сценография – Мирослав Табачки (гост)

  • Художник на костюмите – Исидора Молес

  • Хормайстор – Людмил Горчев

  • Хореограф – Анна Пампулова (гост)

  • Концертмайстор – Мария Кирова

  • Диригенти – Огнян Митонов, Людмил Горчев

  • Асистент-режисьор – Александър Мутафчийски

  • Координатор на проекта – Пеньо Пирозов

Сподели в: