„Бохеми“ ще се играе на сцената на Старозагорската опера в навечерието на Коледните празници

На 16 декември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен спектакъла на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини. Едно неповторимо преживяване с драматичната история на Мими и нейния любим Рудолфо, красив музикален разказ за безгрижието на бохемите в Латинския квартал на Париж, за любовта, за ревността, за приятелството и за саможертвата…

Спектакълът на операта „Бохеми“ е сред най-забележителните продукции в репертоара на Старозагорската опера. След дълго отсъствие от програмата на театъра зрителите ще имат отново възможността да се насладят на динамичния, раздвижен, силно театрален спектакъл, въздействащ със своите нестандартни и респектиращи режисьорски и сценографски решения. Режисьорът Огнян Драганов постави за втори път в своята кариера вълнуващата музикална драма, като успя да привлече международен творчески екип и съзвездие от оперни таланти. Световно признатият румънски художник Каталин Арборе е автор на оригиналната и ефектна сценография, решена в кинематографичен ракурс с картини и образи от френските майстори Тулуз Лотрек, Пол Сезан, Антоан Бланшар, Едуард Кортес. Костюмите са сред последните авторски творения на утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова, която облече героите в тоалети адекватни на епохата и в синхрон с цялостната веристична атмосфера на драматичната история за любовта.

На 16 декември старозагорци и гостите на „града на липите“ ще видят в главните роли своите любими изпълнители: сопраното Таня Иванова, след успешното си гостуване в ролята на Одабела в оперния театър на Тенерифе, Испания и която публиката повече познава от нейните превъплъщения в героични героини, приема винаги с удоволствие пресъздаването на лиричния образ на Мими. Ролята на Мими е ключова за Таня Иванова – това е първата роля от сопрановия репертоар на певицата. Дебютира през 2012 година на сцената на Бургаската опера, а през 2017 година – пее на премиерата на новата постановка на „Бохеми“ в Старозагорската опера. „И тогава, и сега се стремя да съм максимално вярна на стила на Пучини – за мен това е най-важно! Да пея пред родна публика винаги е най-вълнуващо, но и най-хубаво. Знам, че всички в залата винаги са с мен“.

В ролята на Рудолфо ще й партнира украинският тенор Михайло Малафи /ученик на именития Калуди Калудов/, който свързва със Стара Загора началото на своята стремителна международна кариера, която го отведе до редица престижни европейски оперни сцени от ранга на Болшой театър, Лионската опера, Операта в Будапеща, Операта в Тел Авив и др. Старозагорската публика го аплодира в ролите на Алфред от „Травиата“ и на Рудолфо в „Бохеми“. Михайло Малафи участва и в представянето на „Бохеми“ в Народния театър „Иван Вазов“ в София, а спектакълът бе записан и излъчен от Българската национална телевизия.

В ролята на Марсел зрителите ще видят Валери Турманов, Елена Петрова ще бъде Мюзета, Ивайло Джуров – в ролята на Колин, Иван Кабамитов – Шонар, Александър Марулев ще изпълни  ролите на Беноа и Алсиндор. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, както и децата от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Сподели в: