БНР и Държавният културен институт с поздрав за Деня на независимостта

ългарското национално радио, съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи, отправят поздрав за Деня на независимостта – 22 септември.

В специално реализираното видео, част от партньорското взаимодействие между двете институции, е използвано произведение от репертоара на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин.

 

Виртуалният поздрав към всички българи и приятели на България по света е с Blumine (1884) Andante на Густав Малер.

 

Още от създаването си през 1948 година и до днес Симфоничният оркестър на БНР играе главна роля в музикалния  живот на София. Той е достоен член на семейството на европейските радиосимфоници. Съставът поддържа изключително широк репертоар. Той не само покрива целия периметър на класическата музика от барока до късния романтизъм,  с един ярък фокус върху знаковите творби на 20 век, но включва и световни премиери написани специално за оркестъра.

 

Всеки музикален сезон на оркестъра с традиционните концерти в петък в зала „България“ е неизменна част от културния облик на столицата. На 30 септември от 19.00 часа Симфоничният оркестър на БНР ще открие своя нов сезон. В програмата под диригентската палка на Марк Кадин ще звучи една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век – Трети концерт от Сергей Прокофиев. Гост-солист е световно-известният грузински пианист Гиорги Гигагашвили.

Сподели в: