Близо половин милион часа аудиокниги са изслушани в Storytel

Само за една година от старта на Storytel у нас, потребителите на приложението са изслушали 473 000 часа аудиокниги и аудиосъдържание от български и чужди автори. Услугата стартира в началото на 2019 у нас, предлагайки на българската публика 400 заглавия на български и неограничен достъп до съдържанието на английски. Към момента каталогът на български вече има над 1000 заглавия, сред които стотици романи, книги за самоусъвършенстване, детски книги и учебни произведения, както и 9 Storytel Original сериала, най-новият сред които – „Вирус“, излезе на 28 март и е посветен на актуална за момента кризисна ситуация.

На голям интерес се радва и първият български аудио сериал, създаден от писателя Богдан Русев специално за платформата на Storytel. Най-слушаният Storytel Original в България пък безспорно е аудио сериалът „До Дъно“ на Анна Пеева, записан от Калин Врачански. Заедно с него сред имената на дикторите – разказвачи на истории в Storytel се нареждат Силвия Петкова, Койна Русева, Параскева Джукелова и други любими български актьори.

Сред най-слушаните книги за последната година са „Да прецакаш дявола“ на Наполеон Хил, задължителните български класики като „Тютюн“ и „Железният светилник“, „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс, „Яж, моли се и обичай“ и „Майсторът и Маргарита“. Сред най-търсените заглавия в платформата пък са „Хари Потър“, чиято премиера в аудио формат на български предстои през есента, „Под игото“ и поредицата „Живей бързо“ на Надя Чолакова.

„Всяка година аудио съдържанието регистрира все по-голям ръст в интереса на потребителите.“, споделя Лиза Василева, мениджър на Storytel за България. „Според проучване на Deloitte през 2020 световният пазар на аудиокниги ще се увеличи с 25%. Вече виждаме, че и в България все повече хора се обръщат към аудио съдържанието за учене, самоусъвършенстване или просто за удоволствие. Само от началото на годината досега у нас са изслушани повече от 276 000 часа, което е повече от половината на времето, прекарано в платформата за цялата 2019 г. в България.“, добавя тя.

За нарастващия интерес на потребителите към аудио съдържанието говори и непрестанно увеличаващия се брой коментари и препоръки на заглавия в приложението. За последните три месеца в апликацията на Storytel глобално са създадени над 100 000 ревюта на аудиокниги. В България заглавието с най-много ревюта е „Човек на име Уве“ на Фредрик Бакман, следван от „Падение и спасение“ на Весела Тотева и „Икигай: тайните на Япония за дълъг и щастлив живот“ на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес.

В топ 3 на заглавията с най-висок рейтинг от български потребители пък се нареждат отново „Човек на име Уве“ на Фредрик Бакман, „Падение и спасение“ на Весела Тотева и автобиографията на Ричард Брансън – „Майната му! Да го направим!“. Тези интеракции показват, че аудио съдържанието ангажира потребителите лесно, заради удобството да го ползват навсякъде и по всяко време и да съчетават слушането с други занимания, като например домашни задължения, спорт или разходка на кучето. Следвайки интереса на потребителите, от Storytel разработват и нови опции за персонализирани препоръки на списъци със заглавия, за да улеснят слушащите в намиране на ново съдържание, което да е най-интересното и подходящо за тях.

Сподели в: