Бет Харт идва да разкаже себе си

„Не съм мислела, че ще успея да се приближа толкова много до сърцето си – да напиша неща, които съм преживяла от най-малка, още от детството си….”, казва Бет Харт за последния си солов албум War in My Mind, излязал тази есен. Именно с парчетата от този албум Бет Харт идва за втората си среща с българската публика.

Ако има някой до болка отровен и открит изпълнител, който да не крие нито паденията си, нито радостите от живота, то това е Бет Харт. Тя трудно влиза в калъпа и стандартното определение за „звезда”, произведена, пакетирана и излъскана от музикалната индустрия. Точно защото при Бет всичко е натурално и автентично, до болка откровено. Малцина от познатите ни величия сме виждали да споделят на сцената толкова интимни тайни и да разказват без свян живота си. Може би, точно затова и зрителите на нейните концерти се впускат и преграща Бет с огромна любов и благодарност!

War In My Mind веднага обира овациите не само на публиката зад океана, но и на американската критика. War In My Mind е биографичният албум на Бет, в който тя разказва себе си – от загубената връзка с баща си, молбата за прошка към сестра си, благодарността към майка й до вярата в Бог и изцелението.

„Перфектна комбинация от отличен автор и мелодии, които прескачат през рокендрола и R&B, до блус и джаз, изпети от един от най-добрите вокалисти на нашето време”, пише за албума Rock and Blues Muse.

Доверява й се известният продуцент Роб Кавало, след като я чува да свири две парчета. И от двете парчета се ражда цял блестящ албум. За Кавало Бет казва: „Той е велик продуцент! Не съм виждала друг да притежава и двете: Толкова добра техника и такова голямо сърце! И никога не съм имала продуцент, който на 100% да цени моите виждания”.

Доверието е такова, че Роб Кавало оставя бет Харт да акомпанира сама песните на пианото. И сега, както и през целия й живот, пианото е нейната най-силна опора, приятел и спасение.

Give me something strong to fill the hole

I make love to the war in my soul

са част от думите на Бет Харт в титулното парче на албума.

War in My Mind

https://www.youtube.com/watch?v=sP-ub5wF-_0&list=OLAK5uy_k470mLz-2335kRglYN7D_Jrw_pLfol1Do&index=2

В откриващото рок парче „Bad Woman Blues” пък е за жената, която знае силата си. За „лошото момиче” – песен радостна, палава и закачлива, самоиронизираща. Дори и Бет да се нарича „кралица на болката” / I’m queen of pain/.

Bad Woman Blues

https://www.youtube.com/watch?v=qiRiPtg9EFk

На другия полюс е „Sister Dear – посветена на сестрата на Бет Харт, която умира от СПИН. Това е молитва и искане за прошка. Болезнена балада, която разтърсва.

Sister Dear

https://www.youtube.com/watch?v=LVTrCR1gBxc&list=OLAK5uy_k470mLz-2335kRglYN7D_Jrw_pLfol1Do&index=6

Следват Lei It Grow със звученете на госпъл хор, динамичната Sugar Shack и благодарната Thankful. Защото Бет Харт не е еднозначна и не би могла да бъде разказана и описана само с едно чувство. Тя е от – до. От най-голямата болка до най-вдъхновената радост.

Sugar Shack

https://www.youtube.com/watch?v=uFkJR_plwYw

„Сега съм в такъв момент от живота си, в който изпитвам радост. Защото може пак да падна долу – просто такава е природата на живота. Но сега си почивам от това и Бог ме е оставил да се радвам на тези моменти! И аз съм наистина много благодарна!”

А ние пък сме благодарни, че Бет идва за втори път в София – на 10 декември в Арена Армеец, където ще изпее историята на живота си. Организатор на концерта е компания BG Sound Stage. Все още има билети.

Сподели в: