Без „Майка“ на „Оскарите“

Неприятна новина за любителите на родното кино сподели във Фейсбук режисьорката Зорница София Попганчева. Българското предложение за „Оскар“- филмът „Майка“ е дисквалифициран от престижната надпревара. Така страната ни остана без претендент в категорията „Най-добър международен филм“ (Best International Feature).

Причината за дисквалификацията на българското предложение е в регламента на Американската филмова академия, който изисква от всеки чуждестранен филм да има по-малко от 50 процента диалог на английски. Това според режисьорката на „Майка“ няма как да се случи, защото е обусловено от историята на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения.

Припомняме, че до избора на „Майка“ се стигна след поредица от скандали. Филмът бе избран след гласуване в конкуренция с филмите „В сърцето на машината“, „Петя на моята Петя“, „Борсови играчи“, „Меко казано“, „Шекспир като улично куче“, „φ 1.618“ и „Рибена кост“.

Все още съществува теоретична възможност да имаме български представител на церемониите догодина. Предложенията за награди се приемат до 4 октомври, като вариантът е да бъде изпратен следващият по събрани точки български филм.

Премиерата на филма „Майка“ в България ще е на 24 септември във Варна. Той ще е част от конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. В София „Майка“ ще има премиера на 17 ноември в НДК, на откриването на „Киномания“.

Сподели в: