Атанаска Геджева, която вдъхновява учениците за театър: Търсете доброто в живота и се радвайте на малките неща

Атанаска Геджева е дългогодишен учител. В момента е преподавател по туризъм в Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Контантинов“ гр. Велинград. Преди 10 години по българо – австрийски проект учавства в обучителен курс за преподаватели по анимация в Златни пясъци. Обучението се провежда от австрийски колеги, специалисти в областта. След обучението ръководството на училището решава да открие такава паралелка, поради липсата на такива кадри във Велинград. Така всъщност започва и кариерата й освен на учител, а и на аниматор.

Въпрос: Има ли липса на кадри във Велинград и специално за Вашата школа?

ОтговорЛипса на кадри не съм имала никога – напротив, понякога са повече от необходимото, но не връщам никой желаещ. Много и различни видове анимации съм пробвала и почти няма някоя, която да е безинтересна за децата. Основно за тях се прави. Наясно съм, че програмата ми се разминава донякъде с тази на големите фирми, обслужващи Черноморието ми, но съм я адаптирала за вида туризъм, който се предлага във Велинград.

През 2019 г. се проведе първото състезание за „Най-добър млад аниматор“ в к.к. Златни пясъци. Не съм била в журито, нито моето училище взе участие, но предпочетох да си „сверя часовника“ с конкуренцията и вече усилено се подготвяме за тазгодишното. Не се съмнявам в успеха ни – ентусиазма на учениците ми и многобройните ни вече репетиции ми дават надежда за успех. А аз наистина много го желая, а и всички в училище вярват в нас!

Въпрос: Какво Ви носи работата с учениците?

Отговор: Удовлетворена съм от работата си с младите хора и това ме прави щастлива. Не мога да не подчертая факта, че някои от моите ученици продължиха да сезанимават професионално с анимация (един от тях работи като аниматор в Палма де Майорка), което ме прави особено горда.

Въпрос: Какво носи това занимание на учениците?

Отговор: Често те проявяват интерес към анимацията, когато видят готов продукт (някакво шоу например) и сами идват при мен с искане и те да участват. Когато видя потенциал в някое от децата, му предлагам да работи с мен и почти никога не получавам отказ.

Въпрос: Как отпразнувахне Коледа?

Отговор: Направихме коледно тържество в училище, което беше и представителна изява на моя клуб „Зад микрофона“, в рамките на програмата по която работи нашето училище „Заедно за всяко дете“. Всъщност, няма тържество или празник в училище, в което да не взимаме участие (често ние го организираме дори).

Въпрос: Доколко важно е човек да има талант?

Отговор:  Артистичните умения са всичко – от даденост и талант, до упорита работа.

Въпрос:  Какво ще пожелаете на читателите на Kafene.bg? А на учениците Ви?

Отговор: Пожеланията ми за новата 2020 година е преди всичко за огромна доза здраве, щипка щастие и красота в живота на всеки.

А за моите ученици – търсете доброто в живота, живейте пълноценно и се радвайте на малките неща.

Сподели в: