Асоциация „Българска книга“ апелира за спешни мерки за борба с интернет пиратството

На финала на най-голямото литературно събитие на открито у нас – Пролетния базар на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи Асоциация „Българска книга“ обяви следващите си стъпки от националната кауза #ГРАМОТНОСТ.

„През изминалата седмица зад каузата застанаха Столична община, ресорните министерства, учените и индустриалният капитал, на които благодарим, защото инвестицията в книги и грамотност е инвестиция в бъдещето на страната“ – посочи председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева.

„След силното начало на сезона с „Походът на книгите“, след успешните събития на открито, които днес приключват пред НДК, но в условията на няколко кризи, които удрят паралелно сектора, възниква необходимост от децентрализиране на дейността на асоциацията, тъй като София не е България и ние искаме да мултиплицираме ефекта от успешните дейности в цялата страна“, каза зам.-председателят Мая Бобева и коментира приоритетите за сектора. „АБК планира все повече инициативи в подкрепа на четенето и грамотността, което е основна наша задача. Продължаваме и дейността си по отношение на хармонизиране на законодателството“.

АБК ще съсредоточи усилията си върху приемането на Закон за книгата, който защитава книгата като достояние на националната култура в краткосрочен и дългосрочен план, подкрепя както нейното представяне в чужбина, така и книжната екосистема, в която се включват издатели, автори, преводачи, литературни агенти, книжарници, библиотеки и др. Този закон следва да подсигури дългосрочна подкрепа на #грамотността. Асоциацията внася и предложение за законови промени, които да отразяват определени политики – авторското право и възнаграждения, достъпа до книги и подкрепа за създателите на книги, спешни мерки за борба с интернет пиратството.

„Не на последно място – нулево ДДС върху книгите, защото те не са обикновена стока и грамотността не бива да се облага с данъци“ – коментира Петя Господинова. Преди седмици бе публикувана и европейската директива, според която книгите не бива да се облагат с ДДС, а няколко европейски държави вече я интегрират в своето местно законодателство.

АБК настоява още в актуализирания бюджет да се вземат предвид стандартите за библиотечно-информационно обслужване и по-специално в частта му за новите заглавия. „Това е изключително важно с оглед подсигуряване на базовото човешко право за достъп до книги и информация във всяко населено място. Не е редно библиотеките да кандидатстват на конкурсен принцип за закупуване на нови заглавия! Ако целта е #грамотност – нови книги трябва да има във всяка една библиотека, а достъпът във всяко населено място да е равнопоставен“ – коментираха от АБК.

Във връзка с предложенията им, предстоят срещи с министрите на културата, образованието и финансите. Ще бъдат сформирани и работни групи в рамките на АБК, които да изработят съответните документи.

„Изключително важно за нас е да работим съвместно с държавните институции и структурите на местната власт не само по време на мащабни събития“, каза Красимир Лозанов. Той благодари за подкрепата до момента и акцентира, че в рамките на кауза #ГРАМОТНОСТ е необходимо да се постигне синергия между култура и образование. „Готови сме за партньорства с широк кръг организации, които имат сходни идеи и капацитет“.

Зад каузите на АБК застанаха политици от различни партии, хора от различни професии, журналисти от различни медии. „Вярвам, че това е само началото и тепърва предстои да се обединим около единствената кауза, с която можем да преборим всяка криза – кауза #ГРАМОТНОСТ„, каза в заключение експертът към АБК Анелия Скримова.

Асоциация „Български книга“ вече се подготвя за следващите си мащабни събития:

13 – 19 юни – Алея на книгата – Пловдив, в рамките на фестивала „Пловдив чете“

29 юли – 7 август – Алея на книгата – Варна

5 – 11 септември – Алея на книгата – София

6 – 11 декември – 49-и Софийски международен панаир на книгата

6 – 11 декември – X-и Софийски международен литературен фестивал

Сподели в: