Ани Цочева: През отминалата година имаше прилив на нови български комикс издания

В първите дни на новата година ви срещаме с Ани Цочева, художник на комикси, основател на единствената по рода си у нас Манга Академия и голям фен на комиксите.

ВЪПРОС: Би ли представила новия си комикс „Орелът, врабецът и капчукът“ – за какво се разказва, към каква аудитория е насочен?

ОТГОВОР: Комиксът разказва за поезията, за ученето, за това какво значи да имаш собствена позиция и да я аргументираш, вместо да повтаряш нечии думи. За скритите (а и някои популярни) места на София.

А още по-конкретно: за приключенията на един врабец в търсене на едно изгубено контролно из центъра на града. Не обичам много да посочвам аудитория, понеже когато хората видят, че не попадат в нея решават, че не е редно да прочетат съответната книга. Бих казала, че е за всеки, който намира тези теми за интересни.

ВЪПРОС: Как ти дойде идеята за такова издание?

ОТГОВОР: Идеята дойде на крака в едно уютно кафе, някъде в Софийските улички. Намираше се във вдъхновеното въображение на Зорница Христова (която написа и историята) и Стефан Русинов. Те ме потърсиха с идеята, историята и желанието тя да е разказана под формата на комикс. Освен, че много се развълнувах, че някой иска да издаде нещо именно под тази форма, ми се стори и страшно вдъхновяващо, понеже комикса и поезията са първи братовчеди (по линия на на своята сегментарност и ритмика).

ВЪПРОС: Ще има ли продължение?

ОТГОВОР: Надявам се да има продължение идеята, че комиксът, подкрепен от подходящата идея и текст, е и литературно произведение. Че може, освен да забавлява и развлича, да обогатява, да развива въображението, да е носител на важни идеи.

ВЪПРОС: А какво да очакваме през следващите месеци от Манга Академията, основана от теб?

ОТГОВОР: Съвсем скоро стартираме един кратък курс за дизайн на персонажи, този път воден от двама от най-талантливите ни и дългогодишни курсисти. Смятам, че те могат да покажат нещо ново и различно, от това, което сме правили досега. Записването тече в момента, а курсът се провежда през целия месец февруари.

ВЪПРОС: Какво е мнението ти за развитието на комикс общността в България през последните години. Изглежда се наблюдава оживление в бранша с нови проекти, събития и фенове. Споделяш ли това?

ОТГОВОР: Много съм щастлива, че през изминалата година имаше страшно много издадени комикси, в това число и …

Цялото интервю е достъпно тук

Сподели в: