Актьорът Христо Мутафчиев помага на 170 000 българи с кампанията „Сърцето помни“

Актьорът Христо Мутафчиев се включи в кампанията „Сърцето помни“ на АстраЗанека в помощ на 170 000 българи, които страдат от сърдечна недостатъчност, а над 64 милиона души в света са диагностицирани това заболяване, което го определя като глобална пандемия, според световните статистики.

Кампанията се провежда с участието на Дружество на кардиолозите в България (ДКБ) и Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК) и цели да намали риска от последващ миокарден инфаркт при пациенти, преживели такъв инцидент.

„Часът на диабета“ е друга дългогодишна инициатива на компанията, която се осъществява с помощта както на здравните специалисти, така и на журналистите, които като ценни посланици предават полезна информация до българските пациенти, както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на захарния диабет, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.

Един от най-новите и успешни социални подходи за достигане до населението е фейсбук страницата „Животът те обича“, която само за 2 месеца успя да събере над 2100 последователи. Страницата обединява и подкрепя пациентите с рак на яйчниците и рак на гърдата, както и техните близки и споделя интересна информация, с цел да повиши обществената чувствителност към тези заболявания.

На 8 май тази година в страницата на „Животът те обича“ беше отбелязан Световния ден за борба с рака на яйчника, с интензивна онлайн кампания насочена към обществеността, призовавайки хората, да изразят съпричастността си, като споделят снимки с грим или облекло в цветовете в синьо-зелената гама, добавяйки хаштагове: #ЖивотътТеОбича; #PowerfulVoices #PowerfulVoice, #WOCD2020, #ednaot8. В допълнение беше проведен и онлайн семинар за журналисти, организиран съвместно с фондация „Една от 8″.

В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените, а компанията полага усилия към повишаване информираността на населението, с цел да се повиши ранната диагностика.

Сподели в: