Актьорите на НАТФИЗ не спират възхода си нагоре

Обучените само преди няколко години в НАТФИЗ от проф. Иван Добчев и проф. Стефан Данаилов Мария Бакалова и Евелин Костова не спират да пленяват критиката и публиката с професионалната си работа. Независимо от субективните очи, с които се е възприемало и оценявало изкуството, откакто човечеството е развило рецепции и критерии за възприемането му, постиженията на двете актриси се налагат, като безспорни. След като беше наградена от международните филмови фестивали в Ню Йорк и в Прага, Евелин Костова заслужи наградата на британските филмови критици за ролята си на Петя от късометражната американска драма Coercion („Принуда“).

„Трафикът на хора е робството на XXI век“, смята Евелин Костова. „Това е проблемът, който носят тези момичета и момчета, тези хора. Те си мислят, че вината е тяхна. Това не е така. Това, че те са тръгнали, защото са мислели, че ще постигнат по-добро бъдеще, по-добър живот, не означава, че са виновни, че са се озовали в тази ситуация. Но това чувство за вина много често ги дебне и точно то им пречи да продължат“, споделя Евелин във „Време и половина“ по БНР.

Само седмица след очакванията за „Златен глобус“ Мария Бакалова беше наградена с приз в категория „Най-добра актриса за поддържаща женска роля“ на американо-канадската асоциация на филмовите критици Critics` Choice Movie Awards за ролята си в „Борат 2″. Нека напомним, че младата актриса вече получи награди от гилдиите на кинокритиците в Ню Йорк, Флорида и Чикаго, както и престижната награда за поддържаща женска роля на Националното общество на кинокритиците на САЩ. Предстои развоят на номинацията на Мария Бакалова от Британската академия за кино и телевизия в категория „Най-добра актриса в поддържаща роля“, където ще се съревновава с Ниъм Алгар („Calm With Horses“), Косар Али („Рокс“), Доминик Фишбек („Юда и черният месия“), Ашли Мадекве („County Lines“), Юн Ю-Джун („Минари“).

НАТФИЗ обучава близо 700 студенти и всяка година дипломира близо 180 устремени към бъдещето си театрални и филмови творци. Не всички от тях стигат бързо до бляскавите подиуми, но всички са еднакво добре подготвени, за да се развиват с критичност към себе си и изкуството, което създават. При тях, успехът ще бъде въпрос на търпение, постоянство и вероятно на повече време.

Сподели в: