Актрисата Яна Кузова пред Kafene.bg: Изкуството на общуването е взаимен процес, въвличащ две страни

Преди да се посвети на обученията, Яна Кузова е актриса с дългогодишен опит в театър, кино, телевизия и глас зад кадър. В театъра е изиграла десетки роли в хитови постановки от театралния афиш, както на българската, така и на международна сцена. Снима роли в българските сериали “Забранена любов”, “Връзки”, “Нашенци” и др. За ролята си в спектакъла “Къщата на гнева”, Яна е носител на награда Аскеер за поддържаща женска роля.

Яна намира призванието си като трейнър с изключително интерактивна концепция за обучения съчетаваща опит, енергия, предизвикателства и умения. Подход, радващ се на огромен успех, а нейни клиенти са едни от най-големите компании у нас. В рамките на обучението курсистите й се превъплащават в зареждащи и уверени презентатори. Яна успешно консултира рекламни кампании за клиенти в Германия, Франция, Англия и България.

Разговаряхме с нея по повод предстоящото второ издание на обучението й за говорене пред публика “In the spotlight” – Tips and tricks . Вижте в следващите редове какво е най-ценното за актрисата от срещата й с обучаващите се и как им помага да разкрият пълния си потенциал:

Въпрос: Наскоро приключи обучение на BEIED за подготовка при публично говорене и презентиране, на което ти беше трейнър. Как премина събитието и намираш ли прилики между сцената и учебната зала?

Отговор: Събитието премина и завърши с огромни аплодисменти за “презентаторите”!  Вдъхновяващи курсисти! И понеже ме питате за приликите между сцена и учебна зала, да кажем, че локацията няма значение. Изкуството на общуването е взаимен процес, въвличащ две страни. Независимо дали презентацията е едностранна, има ключови моменти, които са важни, за да го има този диалог. Няма как да ни повярват, ако ние не си вярваме. За мен е изключително важно да накараме публиката да ни се довери! На това учим хората, посещаващи нашите обучения. 

Въпрос: Какво ти носи по-голямо удовлетворение – предаването на актьорския ти опит чрез обученията или изявата ти на сцената?

Отговор: С обученията имам възможността пряко да участвам в процеса на преди и след. Едни от най-притеснителните и неуверени хора, които съм обучавала са често едни от най-самоуверените и вдъхновяващи презентатори. Да получиш мейл в 9 вечерта: “Днес беше велико! Благодаря ти! Приложих това, това и това и успехът ми беше възнаграден!” 

Това е удовлетворение!

Въпрос: Кое за теб е най-ценното от срещата ти с курсистите по време на обученията?

Отговор: Възможността да виждаш как тези хора се развиват пред очите ти и подобряват личностните си качества с всяка следваща наша среща. Благодарността им, че си успял да извадиш на преден план техния скрит потенциал е движещата сила.

Въпрос: Защо е важно човек да се научи да изразява личността си пред останалите и да използва пълния си потенциал?

Отговор: Това, което ни прави уникални, е способността да бъдем себе си! Тук се намесвам аз, когато, за да разкрием скрития си потенциал е нужна обратна връзка. Насърчавам правилните и обяснявам защо са неправилни определени навици. Или накратко: нашият глас, който чуваме, не е този който чуват останалите.

Въпрос: Има ли трик, който лично на теб ти помага, когато си изправена пред предизвикателство?

Отговор: Идеята е да се изправяме пред страховете си, независимо под каква форма са те. Страхът се тренира и преодолява. Да предизвикваме себе си, извън зоната на комфорт, е ключът към успеха.

Сподели в: