Авторът на украинския „Дръндьо“ гостува на фестивала „Пловдив чете“

Любимият автор на децата в Украйна – Иван Андрусяк, удържа на думата си и кацна в София след много перипетии, които биха отказали всеки друг. Той пристигна в България, за да представи романа „28 дни от живота на Катерицата“, която още първите читатели у нас нарекоха „украинския „Дръндьо“. Книгата е включена в селекцията на най-добрите творби за деца и юноши в света White Ravens („Бели гарвани“). Българското издание е на „Изида“, а преводът – на Димитър Христов. Гостуването е със съдействието на Посолството на Украйна.

Иван Андрусяк се срещна с български деца в прекрасния Детски отдел на Столична библиотека. И тогава стана ясно защо децата толкова много го обичат. Непосредствен, забавен, с чувство за хумор, без никакви прегради в контакта си с децата, той спечели и най-младото поколение читатели в България. Поели от тази енергия и от страстта към книгите и четенето, и българчетата се наредиха на опашка, за да си вземат автограф на книгата му „28 дни от живота на Катерицата“. Събитието беше с партньорството на фондация „Детски книги“.

Герой на „28 дни от живота на Катерицата“ е умен, но притеснителен и без особено високо самочувствие съвременен тийнейджър, когото съучениците му наричат с прякора Бурундук (Катерицата) заради сходството с фамилията му Бондарук. Но той успява да се вземе в ръце и да покаже качествата си. Опитва се да си излюпи джобен дявол след разказана легенда от баба му, да разгадае загадката на зловещи стъпки, които отекват през нощта в стаята му, да прави рискови химически експерименти и да заговори момичето, което харесва (макар че се оказва, че друго момиче пък харесва него).

Днес Иван Андрусяк гостува в Пловдив. В рамките на фестивала „Пловдив чете“ има две събития с него: от 15 ч. в Стария град – в двора на постоянната експозиция „Енчо Пиронков“, и 17.30 в Литературния кът на Алея на книгата до Централна поща.

Ще го представи познавачът на детската литература Красимир Проданов, който от 18 ч. в Литературния кът ще изложи наблюденията си върху новите тенденции в областта на литературата за деца и млади читатели, а от 18.30 ч. ще дава автографи върху книгата си „Истории със силата на прегръдка“.

Сподели в: