IN THE PALACE стартира с проекта „Джаз будоар“

на 19.09. Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна своето начало отбеляза 16-oто поред издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE – единственият в страната Оскар квалифициращ фестивал. Традиционно събитието, освен богата филмова програма, представя и паралелна музикална такава, като церемонията по официалното откриване продължи с ексклузивния проект „Джаз будоар“. Вера Шандел, Ангел Заберски, Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев предложиха на варненската публика и гостите на фестивала незабравима нощ с класически джаз и френски шансони – „стандарти“ в музиката, които както самата Шандел отбеляза, заслужено „вдигнаха“ залата на крака. Сред публиката в Зала 1 бяха и членовете на международното жури в състезателната програма на филмовия фестивал.

Почетната комисия се представлява от общо 12 утвърдени представители на световната филмова индустрия, сред които са признатия и многократно награждаван режисьор и член на Академията Али Асгари, изключително успешната продуцентка Катя Тричкова, като представител на родния сектор, базираният във Великобритания продуцент Файзал Куреши, известен с разследващите си документални филми – носител на награда BAFTA и от съвсем скоро Emmy, и не на последно място, големият продуцент Санди Либерсън – дългогодишен президент на 20th Century Fox и други водещи компании.

В следващите 6 дни на фестивала програмата е уплътнена с по 4 филмови блока от конкурса дневно – от 15:00, 17:00, 19:00 и 21:00 часа в Зала 2 на ФКЦ Варна. На следващия ден в същата зала от 11:00 часа до края на фестивала, публиката има възможността да се срещне с авторите на представените предния ден филми и да обсъди творбите им и зададе въпроси към режисьорите, продуцентите и актьорите, работили по тях.

Паралелно с конкурса, в Зала 6 всеки ден от 19:30 и 21:30 часа фестивалът представя специални селекции от късометражни филми, предоставени от най-утвърдените филмови форуми в света, Европа и у нас, а именно номинираните и наградени с Оскар късометражни филми, номинираните и наградени късометражни филми от Европейската филмова академия, и за първи път, специална програма от най-добрите късометражни филми на София Филм Фест.

Освен богатата филмова програма, в следващите дни от фестивалната седмица публиката на Варна ще се радва и на още няколко музикални концерта: NIKOBO на Нейко Бодуров на 20.09.; Орлин Павлов и Живко Петров Трио на 21.09.; LaMigra на 22.09.; и проектът на големия Михаил Йосифов BG Vintage на 26.09. Музикалната програма стартира от 20:00 часа в Зала 1 на ФКЦ- Варна, като билети могат да се намерят на касите на комплекса и мрежата на Eventim.

Сподели в: