HBO свали „Отнесени от вихъра“ от стрийминг платформата си

Филмовата класика „Отнесени от вихъра“ отпадна от стрийминг платформата на HBO Max заради расова дискриминация. В специално изявление до медиите ръководството на платформата мотивира това свое решение по следния начин:

„Отнесени от вихъра“ е продукт на своята епоха и описва расистките предразсъдъци, които били често срещани в американското общество. Да оставим филма в каталога си, без никакви обяснения и без да осъдим подобно излагане на фактите, би било безотговорно от наша страна“. От изданието допълват, че кинотворбата показва щастливи роби и отдавна е критикувана за романтизацията на робството през този период от американската история.

Действието на „Отнесени от вихъра“ се развива по време на американската гражданска война. Сюжетът разказва историята на красавицата Скарлет О’Хара, която се опитва не само да оцелее през войната, но и да намери истинската любов.

Отпадането на класическата продукция се случва на фона на продължаващите масови протести срещу полицейското насилие срещу афроамериканци в САЩ. Общecтвeнaтa ĸpизa възникна cлeд ĸaтo пoлицaй oт Mинeaпoлиc пpитиcнa c ĸoлянoтo cи Джopдж Флoйд, който по-късно почина.

Представители на HBO Max уверяват, че кинотворбата ще бъде върната в каталога им след известно време, но вече ще включва бележки, които да поясняват историческия контекст и расистките сцени.

„Отнесени от вихъра” е първият пълнометражен цветен американски филм, награден с осем „Оскара” и е любим на милиони зрители заради участието на Вивиан Лий и Кларк Гейбъл. Той е базиран на епичния едноименен роман на Маргарет Мичъл от 1936 година.

Сподели в: