Facebook и политическата коректност – във фокуса на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството

Нилс Бо Бойесен от Дания, който поставя на прицел пристрастеността ни към социалната мрежа, спечели голямата награда на 24-то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. От селектираните от международното жури 150 автора със 182 творби бяха връчени четири награди.

Нивото на 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството надвишава границите на България. С начина, по който е организирано събитието и с качеството на експонираните творби, би се гордяла всяка европейска столица“, това заяви министърът на културата Боил Банов, който връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство на Томас Кардю и Катарина Ранкович за видеото „От арт до артилерия“. Проектът смело иронизира лекотата, с която съвременното общество сякаш привикна към присъствията на оръжията в новините и реалния живот.

В раздел карикатура наградата за карикатура получи полската карикатуристка Магдалена Восик, а наградата за обещаващ млад автор на Община Габрово бе поделена между трима творци – Самах Хамди и Мохамед Исмаил от Египет, и Десислав Лилков от България.

Ето и списък на наградените с линкове към творбите им на сайта на Биеналето.

От 69 произведения на 62 художници избрани от Васъф Кортун, председател на журито, Берта Зихел и Антон Стайков Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство се присъжда на:

Томас Кардю и Катарина Ранкович
Награда на град Габрово за млад обещаващ автор се присъжда на трима млади творци.
Самах Хамди от Египет
Мохамед Исмаил от Египет
Десислав Лилков от България

От 113 карикатури на 90 автори избрани от Мартин Роусън, председател на журито, Марилена Нарди и Чавдар Николов присъдиха на:

Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура се присъжда на Нилс Бо Бойесен от Дания.
Награда за карикатура се присъжда на Магдалена Восик от Полша.

Изложбите от 24-то Габровско биенале могат да бъдат разгледани до 30 септември 2019 година. Предстои и богата съпътстваща програма със срещи с творци, кинопрожекции и образователни програми, за която може да следите на сайта на биеналето и във фейсбук.

Сподели в: