CineLibri представя биографичния филм „Вита и Вирджиния“

Тази есен CineLibri 2019 ще отведе кинолюбителите в безметежното пространство на Петото измерение с цели 50 заглавия на екран. Кино-литературният фестивал ще представя филми по любими за читателите произведения в рамките на цели петнадесет дни – от 5 до 20 октомври. Публиката ще стане свидетел на киноадаптации по знаменити автори като Джерард Конли, Роберт Зееталер, Харуки Мураками, Фредерик Бакман и др. Зрителите ще съпреживеят завладяващи, увлекателни и поглъщащи истории. На екрана ще присъстват редица нови, но и любими стари заглавия за по-носталгично настроените. Киноманите ще имат възможност да видят удивителната 2001: Космическа Одисея на великия режисьор Стенли Кубрик.

Част от програмата на фестивала ще е британският филм Вита и Вирджиния (2018) – биографична драма с режисьор Чаня Бътън. Продукцията е базирана на любовните писма между двете героини. Участват Джема Артъртън в ролята на Вита Саквил-Уест и Елизабет Дебики в ролята на Вирджиния Улф.

Годината е 1920, Лондон. Настъпил е триумфалният край на Първата световна война. Продуктивен период за културата на Англия, време, в което се въвеждат нови стилове на музика, облекло и танци. Обръща се гръб на утвърдените морални традиции. Сюжетът на филма връща публиката назад в този любопитен период, представяйки необикновената афера между две омъжени жени с независим характер. Всяка принадлежи към различна лондонска среда. Обстоятелствата ги срещат и всичко се променя. Целеустремената, магнетична писателка Вита решава следващото и завоевание да е омайната, талантлива и упорита Вирджиния Улф. Филмът разказва за тяхното бягство от монотонния брак, за бунта им срещу налагането на примитивни идеи за ролята на жената в обществото. Аферата им ражда вдъхновение, благодарение на което, Вирджиния Улф написва една от най-известните си творби – Орландо.

Вита и Вирджиния е филм, който променя представи и оформя една нова гледна точка за живота на женския пол. И двете писателки се стремят да повлияят на всеобщото обществено мнение, да рушат табута, да изразяват себе си. Това ги обединява и изгражда силна връзка помежду им. Публиката ще наблюдава интересни диалози на фона на нежна, пленителна музика, чийто композитор е Изобел Уолър-Бридж.

С култовата реплика „Лудост: какъв удобен начин да обясниш гениалността й.“ Вита описва легендарната Вирджиния Улф. Във филма се срещат гениалността и лудостта, двете качества, които оформят таланта. Освен силните черти на писателките, зрителите ще успеят да се докоснат и до техните уязвими страни.

Емоционалната история на Вита и Вирджиния е едно от очакваните заглавия на кино-литературния фестивал CineLibri 2019. Публиката ще види тази страстна любовна история и непоклатимата воля на две жени в стремежа им да останат верни на себе си.

Сподели в: