50 български анимационни филми ще бъдат представени в Дом на киното, София

Всички почитатели на българското съвременно кино могат да гледат специални прожекции на късометражни анимационни филми. Те са разделени на два модула – за възрастни и за деца. В прожекциите за възрастни са включени 30 филма, а публиката ще може да ги гледа на 14-и и 25-и май от 18:00 часа в Дом на киното, София. Анимациите за деца ще бъдат на 01-и и 02-и юни от 11:00 и са подготвени общо 20 филма.

Представянето на съвременни български анимационни филми на голям екран пред широка аудитория е първата публична инициатива на Асоциацията на Българските Анимационни продуценти (АБАП). Желанието на организаторите е да покажат анимация създадена от български автори през последните седем години и това да стане традиция и занапред.

Късометражните анимационни филми средно се правят за около 1-2 години, някои дори за повече, като след това имат и своя фестивален живот на национални и международни форуми. Те трудно достигат до широка публика, тъй като са много различни по тема, техника и вид и повечето телевизии нямат как да ги програмират. Широко разпространено е и мнението, че анимацията е само за деца. Тези прожекжии имат и за цел да запознаят публиката с многообразието на българското анимационното изкуство, което е достоен наследник на прочутата Българска анимационна школа, утвърдила се през 60-те и 70-те години на 20 век.

Сподели в: