„5 е съвършеното число“ тръгва по екраните в София и страната

Филмът, представен на на кино-литературния фестивал CineLibri „5 е съвършеното число“, тръгва по екраните в София и страната.

Главните роли в криминалната мелодрама са поверени на две от най-ярките звезди на италианското кино: Тони Сервило („Великата красота”, „Те”) и Валерия Голино („Рейнман”, „Смотаняци”). Участват още Карло Бучиросо, Яя Форте, Марчело Ромоло, Едуардо Сордженте и др.

Авторът на едноименния комикс Игор Тувери застава зад камерата и създава истински кинематографичен шедьовър.

Действието се развива през 70-те години по тесните улици на смутния Неапол. Пепино льо Чичеро е прекарал живота си в изпълнение на поръчки от големите гангстери на града. Когато синът му Нино е убит, той вади старите си пистолети, решен да отмъсти. Куршумите отново започват да свистят над сивата глава на Пепино, докато той търси убийците на сина си и лъскавия черен револвер, който е подарил на Нино в последната вечер от живота му. И макар ежедневието на Пепино винаги да е било белязано от насилие, идеята за отмъщение започва да му се струва все по-абсурдна.

Награди и номинации:

Конкурсна програма „Хоризонти” на 76-ия кинофестивал във Венеция, Номинация за награда FEDEORA за най-добър филм. Комиксът „5 е съвършеното число” е един от най-забележителните италиански графични романи. Книгата е преведена на различни езици и е увенчана с множество отличия, в т.ч.: Награда „Книга на годината“ на Панаира на книгата във Франкфурт 2003 и Награда Coccobill за най-добър автор 2003 (фестивал на комиксите в Милано).

Сподели в: