30 български ученици ще бъдат отличени с Международна награда на херцога на Единбург

Тридесет български ученици, постигнали ниво Бронз в Международна награда на херцога на Единбург, ще бъдат отличени за своите постижения на официална церемония в София. Бъдещите носители на бронзови отличия на Наградата от Костинброд, Пловдив, Разград и София са посветили над 2 000 часа на личностното си развитие, самоусъвършенстване и придобиване на ключови умения, които да им помогнат в новия предизвикателен свят.

Като водещата лидерска програма за личностни постижения Международната награда на херцога на Единбург работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и умения, а в края участват в приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип.

Рисуване, създаване на съдържание за читателите, разработки на творчески текстове и рецензии на книги, усъвършенстване на фотографските умения, изучаване на нишки, сървиси и бази данни, изработка на платки, уебсайт програмиране, изучаване на чужд език, изготвяне на идеен проект са само част от дейностите, с които се занимаваха младежите през последните месеци в направлението умения.

Във направление физическа активност младите отделиха по 1 час седмично за да повишат физическата си издръжливост и бързината, като изучаваха различни бойни изкуства, бързо ходене; бягане на къси и дълги разстояния; тенис на корт; фолклорни танци; зумба и още много други.

Младежите участваха активно и в различни доброволчески инициативи като писане на новини за онлайн медии и ученически вестник; изработка на картички, използвайки квилинг техника, които да участват в благотворителен базар за набиране средства за осиновяване на книги от Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий; четене на приказки в детска градина и помощ в работата на училищният психолог за обучение на по-малките ученици.

До 30.09.2020 всяко училище в България има възможност да кандидатства в конкурса „Готови за света!“ и да стане лицензиран оператор в Международната награда на херцога на Единбург – България чрез попълване на онлайн форма. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата, за да прилагат програмата в рамките на тяхната организация.

Сподели в: