19 читателски гнезда ще има по време на Нощ на литературата в София

За осми пореден път страната ни ще бъде част от четящите в цял свят страни, включвайки се в инициативата Нощ на литературата. Събитието ще се проведе на 15 май в 11 български града.

В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и обхване 19 читателски гнезда. И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, финска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, словашка или чешка поезия и проза.

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „читателски гнезда“. Във всяко от гнездата се чете от една книга. Всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда“. В края на Нощта в 21,45 ч. в Национален студентски дом (пл. „Народно събрание“ 10) всички, получили поне пет печата, могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат за награда една от четените книги.

Освен в София у нас ще се чете още в Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен.

Главни организатори на Нощ на литературата 2019 са: Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център. Медийни партньори на събитието са медиите „Аз чета“, „Въпреки.com” и Кафене.БГ.

Актуална информация ще бъде публикувана на новия уебсайт https://noshtnaliteraturata.com/ и във фейсбук страницата на събитието.

Сподели в: