Честваме Деня на тангото на 11 декември

След успеха на френското издание на Деня на тангото през 2018, организаторите продължават инициативата да посвещават отбелязването на празника на приноса на отделни европейски страни и култури за развитието на аржентинското танго. Тази година прожекторите се насочват към Германия, която е дала на тангото неговия най-важен инструмент, музикалната му душа – бандонеона, изобретен през 19-и век от Хайнрих Банд за изълнението на църковна и популярна музика. В края на 19-и век, донесен от германски емигранти, бандонеонът достига до Буенос Айрес, където намира своето настоящо призвание като главния инструмент на аржентинското танго.

В специален солов концерт на 11 декември, германският бандонеонист Михаел Долак ще сподели с публиката своята любов към бандонеона и ще разкаже историята му чрез едно увлекателно музикално пътешествие от Рудните планини в Германия до бреговете на Рио де ла Плата в Латинска Америка. Ще звучат класическа музика, традиционни германски мелодии и, разбира се, много танго, включително композиции на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Тангото е дало възможност на бандонеона да оцелее, но разстоянието от Германия до Аржентина е голямо. Как се е оказал бандонеонът там? От къде точно е тръгнал пътят му? И каква е връзката му с футбола и просторите за дрехи? Очаквайте едно пътешествие пълно с изненади…

Михаел Долак е сред най-успешните и талантливи бандонеонисти в Германия днес. През 2004 г. съосновава една от най-известните европейски танго формации, “Cuarteto Rotterdam”, с която регулярно обикаля Европа, свирейки на концерти, милонги и танго фестивали. Освен като гост бандонеонист на почти всички известни танго оркестри в Европа, той е свирил като солист с Берлинския и Бранденбургския симфонични оркестри, Камерния оркестър на Инголщат, Филхармоничния оркестър на Централна Саксония, Нов хамбургски филхармоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Дрезден и Триер и много други. Сътрудничеството му с такива известни артисти като Gotan Project, Уте Лемпер и Луис Борда, му е донесло множество допълнителни записи, турнета и концерти в най-големите зали на над 20 страни по света.

За германския дух на Деня на тангото тази година ще допринесе и мястото на провеждане на събитията – залата на Гьоте-институт на ул.”Будапеща”1, с чието любезно съдействие се отбелязва празника. Честването на Деня на тангото в София се случва за 15-та поредна година благодарение на дългогодишната подкрепа на Посолството на Република Аржентина.

Входът за концерта струва 15 лв. и се заплаща на място при влизане в залата. Обясненията по време на концерта ще бъдат на английски език. Подробна информация за отбелязването на Деня на тангото в София има на www.dialdeltango.com.

Сподели в: