Христо Мутафчиев с премиерен моноспектакъл в Народния театър

Народният театър „Иван Вазов“ ще открие 2021 г. с монодрамата на Стефан Цанев „Плач на ангел“, драматична, разтърсваща изповед за свободата и несвободата на човека. Никак не е случайно, че първата премиера за новата година е по текст на обичания поет и класик на съвременната ни драматургия Стефан Цанев – защото последните месеци ни показаха колко беззащитни сме всъщност, колко сами, и колко важно е да бъдем заедно и заедно да потърсим отговори на съдбовните въпроси, пред които изпитанията ни изправят.

„Плач на ангел“ е дълго планиран проект на Народния театър, който ще видим реализиран на 22 януари 2021 г. от 19:00 часа на Камерна сцена. В ролята на Райчо, притихнал, но и несмирим в своята несвобода, макар и вън от затвора, е брилянтният Христо Мутафчиев. Режисурата на Стоян Радев („Опит за летене“, „Караконджул“, „Ничия земя“), костюмите и сценографията на Елица Георгиева, музиката на Веселин Митев – всички тези брънки от веригата ще потопят зрителите в развързаните бесове на хаоса, които шетат из душите ни.

За смисъла на живота, за безчинстващият безпорядък, пропилените възможности, ценностите, отлетели нанякъде – „Плач на ангел“ е безпощаден в анализа си спектакъл за болката, на която небесните създания могат да отвърнат само с плач…

Дали всеки от нас понякога не е Райчо, който не вижда друг изход, освен да пожелае обратно порядъка и простите, жестоки правила на затвора? Да, всеки от нас би могъл да е Райчо, закопнял за измамния уют на не-свободата. Днес ли се случва това, или вчера, е без значение. То е същото.

„В “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Възможно е зрителите трудно да се идентифицират с героя, защото, както казахме, говорим за малък човек, а не останаха много малки хора – всички сме голяма работа. Най-вероятно бърза връзка може да се направи с упреците, които той понякога отправя. Да упрекваш е заразително. Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята. Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата. Тогава могат да изчезнат опустошителните алчност и жестокост, над които плаче ангелът“, казва режисьорът Стоян Радев.

Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, помощник-режисьор – Боряна Митева, плакатът е дело на Янина Петрова, а снимките – на Божидар Марков.

Следващите представления на „Плач на ангел“ са на 28 януари, както и на 2, 20 и 26 февруари от 19:00 ч. на Камерна сцена. Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/plach-na-angel.

Снимки: Божидар Марков

За спектакъла:
„ПЛАЧ НА АНГЕЛ“ от Стефан Цанев
Моноспектакъл на Христо Мутафчиев

Режисьор: Стоян Радев
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Музика: Веселин Митев
Драматург на постановката: Мирела Иванова
Помощник-режисьор: Боряна Митева
Фотограф на програмата: Божидар Марков
Художник на плаката и програмата: Янина Петрова

Премиера 22 януари 2021 г., Камерна сцена
Сезон 2020/ 2021 г., 1093-а премиера от 1904 г.

Сподели в: