Хореографът Станислав Генадиев пред Kafene.bg: Съвременният танц и изкуство в България ще се развиват във все по-позитивна посока

Станислав Генадиев е талантлив танцьор и хореограф, който завършва Националното училище за танцово изкуство в София, а по-късно танцува в швейцарската трупа „Линга“ и участва в множество спектакли. Разговаряме с него по повод участието му в пилотната програма за съвременни танци, хореографията и пърформанс Гореща стая.

Въпрос: Участвахте в инициативата „Споделени практики“ на Steam Room. С какви очаквания се включихте в това предизвикателство?

Отговор: В това предизвикателство се включвам с надеждата, че споделяйки своите посоки на търсения ще дам различен ъгъл и подход към движението.

Въпрос: По какъв начин протекоха „Споделените практики” на 15 юни?

Отговор: Обсъдихме различни техники, импровизирахме върху определени образи, звуци и теми.

Въпрос: Коя е най-важната артистична практика, която споделихте с аудиторията?

Отговор: Предимно се съсредоточих върху така наречения “процес”- създаване на “партитура на движение”. Какво е това и можем ли да създаваме хореография извън контекста на движенчески материал? .

Въпрос: Какво Ви носи контакта с участниците в Steam Room?

Отговор: Радвам се да видя колко много интерес има към съвременните танцови практики. Това ми носи увереност, че съвременният танц и изкуство в България ще се развиват във все по-позитивна посока.

Въпрос: Какво е танцът за Вас и как започнахте заниманията си в тази област?

Отговор: За мен танцът е мисъл, усет и най-вече избор. Професията ми. Започнах много малък по школи, след което завършвих НУТИ (Национално училище за танцово изкуство). На 18 години постъпих в Националната Опера и Балет – София. Две години след това бях поканен от Швейцарска трупа и заминах. От тогава насам съвременният танц е част от моя живот.

Въпрос: Как виждате бъдещето на танца в България?

Отговор: Като поле за изява на млади творци, което ме радва изключително много. Наличието на фестивали, спектакли и обучителни програми показва, че има бъдеще за този тип изкуство в България. В този ред на мисли искам да подчертая положителния потенциал на инициативата, създадена от STEAM ROOM “HOT – Room for professional audience”.

Сподели в: