Хореографът Галина Борисова пред Kafene.bg: Танцът е щастие!

Галина Борисова работи в полето на експерименталния танц и театър повече от 30 години. Нейни работи са представяни в Европа и САЩ. Работила е с Grand Theatre, Хронинген/Холандия, Goljotin Theatre, Стокхолм/Швеция, Hippodrome theatre, Гейнсвил/Флорида, Национален театър, Нови Сад/Сърбия, балет Арабеск и др. Носител на първа награда – Международен конкурс за хореография в Холандия и златен медал за соло изпълнител – Земун/Сърбия.

Aвтор и съставител на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания“, издателство Нов Български Университет. Заедно с Ани Колиер организират фестивал „Етюди и приятели“. Програматор на галерия Етюд. Пише редовно в блога си http://galina-borissova.blogspot.com/ . Галина нарича себе си – хореограф-мутант.

Разговаряме с нея по повод участието й в програмата за съвременен танц Гореща стая. Ето какво сподели тя специално за читателите на Kafene.bg:

Въпрос: Участвате в инициативата „Запознайте се с артиста“ на програмата за съвременен танц Steam Room. С какви очаквания се включвате в това предизвикателство?

Отговор: Първо за самата мен е интересно как ще импровизирам, разбира се поради това какви хора ще присъстват на това споделяне, въпреки че подготовката ми да говоря за повече от 30 години професионална кариера като танцьор, хореограф, продуцент и инициатор на фестивал „Етюди и приятели“ ще е наистина предизвикателство. За час и половина човек не може да бъде изчерпателен за такъв дълъг период от дейности. Подготвила съм кратък текст за интер-пасивността в танца, за това какво е толкова красиво, когато другите танцуват, защо го наричаме танц, но оставяме другите да го танцуват, за полезното познание и за не-знанието и т.н. Елате, за да чуете и видите.

Въпрос: По какъв начин ще протече Вашето участие?

Отговор: Освен нещо като лекция, която съм подготвила, ще споделя и говоря за моя опит като преподавател, който беше много полезен за хореографската ми кариера, понеже човек трябва освен да направи нещо, и да го обясни. Особено когато се занимава с по-експериментални неща и има свободата да прави авторски спектакли. Ще споделя и за моят мини-метод @ Между вертикал и хоризонтал.

Въпрос: Коя е най-важната артистична практика, която ще споделите и обсъдите с аудиторията?

Отговор: Имам някакво си мое изследване, което ме занимаваше през годините, нещо като мини-метод, който се занимава с промяната на тежестта при преместване на тялото от вертикал към хоризонтал. На пръв поглед изглежда, че всички се занимават с това от години, но в моя случай единственото упражнение, което ми се струва интересно – е най-простото му буквално изследване. То разбира се е само повод, за да се занимаваме с по-обобщаващи неща. Ще поговорим и за това, защо вече говорим за практики, но никой не предлага нови техники.

Въпрос: Обогатява ли ви по някакъв начин контакта Ви с участниците в програмата? С какво?

Отговор: Особено ще ми е интересно да присъствам на споделянето и представянето на работата на Вили Прагер и Ива Свещарова, с които през годините сме работили в различни проекти и по някакъв начин са ми много близки. Бих могла да ги нарека с изчезващата дума – съратници, както и да бъда част от цялата инициатива на триото: Александар Георгиев (МК / БГ), Жана Пенчева (БГ) и Дарио Барето Дамас (ИС), които също са били мои студенти, и сега аз мога да бъда и техен слушател. Хубаво е ролите са се променят. Човек не може само да монологизира.

Въпрос: Организатор сте на фестивала „Етюди и приятели“. Разкажете ни повече за новото издание, което ще стартира на 19 юни.

Отговор: Това е четвъртото издание, започваме на 19 юни до 30 юни. Имаме няколко премиери, специално за фестивала, гости от Швеция и Ирландия, ще представим документален филм за Фео Мустакова и кратки филми на българката, която живее във Филаделфия – Зорница Стоянова, която никога до сега не е показвала свои работи в България. Имаме и американска премиера, която Ани Колиер води за пръв път в България. Две изложби, и един дебютен проект.

Вижте цялата ни програма на http://etudgallery.com/bg/2019/05/15/festival-etud-and-friends-fourth-edition/. Ще се радвам, ако четете и блога ми: http://galina-borissova.blogspot.com/

Въпрос: Какво е танцът за Вас?

Отговор: Розата е роза и е роза и е роза. Танцът е щастие! Танцувайте повече, когато и където можете!

Сподели в: