Хореографският концерт Six Love Songs с премиера във Варна

Хореографски концерт Six Love Songs ще се проведе на 21 юни на сцената на Държавен куклен театър Варна. Инициативата е част от фестивала „Движещото се тяло“ 2019, който се провежда в морската ни столица.

Спектакълът е селектиран като част от проекта „три3ависим” 2018 – инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България.

Той е резултат от сътрудничеството между музика и танц, провокирано от изследването на това, как може да се визуализира провалената любов. За тази цел авторите използват фигурите на поп културата като място за вдъхновение и стремеж.

Six Love Songs e продукция на Гараж Колектив, София и финасово подкрепен от Програма Култура 2019 на Община Варна. Автори на иновативния концерт са Жана Пенчева и Цветан Момчилов.

Жана Пенчева е хореограф, танцов изпълнител и преподавател от България. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в програма Танцов театър и Хореография в Нов български университет, София. С изявени интереси към тялото и движението, тя продължава образованието си чрез серия от семинари в танцови практики и програми като Nomad dance academy и DanceWeb. През този период (2009) тя създава първото си парче – “Glass of love”. Следващи проекти: “Тouch down” 2010 и “Епизод IV – размисли през свободното време” 2011. Съосновател на Steam Room, НПО Гараж Колектив, член на Nomad dance academy – България и част от Хамалогика, Бургас. Като активен изпълнител участва в последните творби на танцова компания Дюн, България и нейните ко-продуцентски проекти.

В момента Жана работи с групи от различни обстоятелства и нужди, като се фокусира върху хореографията, изпълнението и преподаването. През последните години е заета с колективни хореографски сценични произведения – Отпразнувай! (2016) – с хора с различни възможности и бурлеск пърформанса “Неон” (2015). В периода 2018-2020 г., заедно с Александър Георгиев и Дарио Барето Дамас, са подкрепени от мрежата на LifeLongBurning с проект DRAG ON. Нейният последен самостоятелен, хореографски концерт „Шест любовни песни” е подкрепен от Три3ависим 2018, инициатива на Гилдията на Съвременни изпълнителска изкуства към САБ в България.

Цветан Момчилов е продуцент, валдхорнист/пианист и композитор. Неговата международна кариера вклюва изяви в САЩ, Италия, Испания, Германия, Швейцария, Сърбия, както и в България. Свирил е в Софийска филхармония, Оркестъра на Българското Национално Радио, Националната Опера, Русенска Опера, Самървил Оркестра (САЩ).

В сферата на джаза, той е пианист в група JazzProfilactika, с която през 2017-та година пподписват договор с гръцкия лейбъл Timewarp Music и издават албума „Tick Tock“.

Цветан е свирил с Деан Боуман – вокал (САЩ), Александрина Симеон – вокал (Германия), Димитър Семов – барабани (България), Стоян Роянов – кларинет/саксофин (България) и др. Той е съосновател заедно с китариста Чавдар Гочев на Monday Jam – серия от джаз сешъни и концерти в гр. Варна и страната. Преподавател е в Национално училише по Изкуствата „Добри Христов“, Варна. Съосновател на варненския независим издател Мого Мюзик и звукозаписното студио 4 Rooms Recording Studio. Един от последните проекти е училището за музикално продуциране Omni’s Cool. Цветан също така си сътрудничи с артисти от съвременния танц и пърформанс.

Сподели в: