Хиляди се простиха със Стефан Данаилов в Народния театър

Последно „сбогом“ си взе на 2 декември България с легендата на родния театър, кино и изкуство Стефан Данаилов.  Хиляди негови близки, студенти, колеги, приятели и почитатели чакаха на огромна опашка пред сградата на Народния театър, където във фоайето на Първи балкон се проведе поклонението пред паметта на великия наш актьор.

Траурната церемония бе открита точно в 11:00 часа в присъствието на неговите близки, роднини, колеги от театъра и приятели. Актрисата Силвия Лулчева, която е негова студентка, прочете трогателно слово от името на всички ученици на Мастъра. Думи на благодарност, признателност и поклон пред делото и паметта на Стефан Данаилов произнесоха и ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ проф. Станислав Семерджиев и председателят на Висшия съвет на БСП Корнелия Нинова.

Последните думи преди вратите да бъдат отворени за поклонението, каза неговата племенница Росица Обрешкова, която е и режисьор на последния спектакъл с участието на Стефан Данаилов – „Актрисата“, чиято премиера бе през лятото в Народния театър.

По време на поклонението негови студенти се редуват на почетен караул до ковчега. Сред тях са Силвия Лулчева, Башар Рахал, Китодар Тодоров, Иван Панев, Дарин и Деян Ангелови. Цветя поднесоха и негови колеги от трупата на Народния театър, сред които Мария Каварджикова, Аня Пенчева, Владимир Пенев и много други.

Пред паметта на легендарния актьор се поклониха президентът Румен Радев, министърът на културата Боил Банов, президентът Георги Първанов, бившите премиери Огнян Герджиков и Пламен Орешарски, председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, депутати, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, всички негови студенти, бившият треньор на националния отбор по футбол Димитър Пенев и бивши спортисти, актрисата Татяна Лолова, Астор.

Поклонението продължи, докато всички, които пожелаха да си вземат „сбогом“ не го направиха.

Сподели в: