„Форман срещу Форман“ е най-добрият филм на фестивала Master of Art

Чешко-френската продукция на режисьорите Хелена Тржещикова и Якуб Хейна „Форман срещу Форман“ спечели голямата награда „MASTER OF ART AURUBIS AWARD“ за Най-добър филм на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art. Филмът грабна и Наградата на публиката, за която до вчерашния ден всеки зрител можеше да даде своя глас.

Днес Master of Art приключва своето пето издание, а на специална пресконференция днес бяха обявени наградените филми от всички категории, определени от международното и младежкото жури, както и от публиката.

Специалната награда на журито отиде при „Паладо: Първият архитект-звезда“ на режисьора Джакомо Гати, разказващ за Андреа Паладио – архитектът, който с творчеството си става емблематичен за най-важните в света сгради на властта. Наградата на фондация „ПЛОВДИВ 2019“ беше присъдена на българския „Високо“ с режисьор Николай Василев. „Искам да благодаря, че има такъв фестивал, за който изкуството не е само украшение“, каза във видеообръщение във фейсбук режисьорът.

От своя страна младежкото жури на фестивала присъди BNP PARIBAS наградата за дебют на Бениамино Барезе за филма му „Изчезването на моята майка“. Самият режисьор не успя физически да присъства на награждаването, но изпрати благодарствено видео, на което участва заедно със своята майка Бенедета Барзини. Филмът грабна приза и в категорията Мода и дизайн.

Въпреки необичайната ситуация, породена от вируса Covid-19, фестивалът отново се радваше на изключителен успех и предложи на зрителите вълнуващи заглавия, като спечели и нови почитатели. Тази година събитието имаше онлайн и физическо издание и се проведе в София, Пловдив и Варна. За първи път имаше и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“.

Сподели в: