Филмовата програма на фестивала “Движещо се тяло” ще бъде изцяло онлайн

Фестивалната програма на “Движещо се тяло”, посветена на късометражни танцови филми, тази година ще се проведе в изцяло онлайн формат. Лентите, участващи в програмата, ще могат да се гледат в международната платформа Cinenso.com между 27 ноември и 04 декември 2020 г.

Това е третото издание на инициативата, за което кандидатстваха 170 филма от четири континента. Официалната селекция е направена от жури в осем членен състав – театралният и танцов критик Ангелина Георгиева, филмовият изследовател Ана-Мария Сотирова, хореографът и пърформър Искра Проданова, изкуствоведите и куратори Радослав Механджийски и Теодора Константинова, културологът Светлозара Христова и победителите от миналогодишния конкурс Лаура Сантини и Аня Димитриевич. Програмата се състои от над 40 вълнуващи и провокиращи филмови творби, разпределени в 5 прожекции.

Festival Award Winners | 27-28.11.2020

Първата прожекция събира палитрата от отличени филми във всяка една от следните категории – наративен, социален, документален, експериментален и под 1 минута.

Beyond the dance – part 1 & Beyond the dance – part 2 | 29-30.11.

Втората и третата прожекция обединяват филмите, кандидатствали в категорията експериментално видео. Някои от тях са секси, някои от тях са просто готини, някои от тях са страховити, но всички те ни показват голямо разнообразие от филмови техники, танцови движения и теми. Ще намерим в тях поезия и танци, клубна музика и танци, разходки и танци, карантинни дневници и танци…

Crossing views | 01-02.12.

От сценарии, вдъхновени от COVID до анимационен филм по стихотворение на Т.С. Елиът, от черно-бял филм с фиксиран кадър, където се наслаждаваме на семеен танц до динамичната лента от най-мащабния досега филм на шотландския балет. Творби от България, САЩ, Швейцария, Франция, Испания, Словения… сюжети, свързани със социални теми, документални факти, музикални вдъхновения и едноминутни експресии, тази прекрасна и динамична смес ни показва колко много можем да изразим чрез движението и колко универсален е езикът на танца всъщност.

Let’s start the conversation | 03-04.12.

Последната прожекция събира седем красиви филма, които ни напомнят за силата на общността. От темата за опустиняването на селските райони през предизвикателството на прокурорската професия до изследването на връзката ни с природата. Движенията ни подтикват да размишляваме за нашето място в света и за връзката помежду ни.

Билети на стойност 7 долара за прожекция и 15 долара за целия фестивал (5 прожекции) в платформата на Cinenso.com.

Повече информация и пълната програма може да намерите на фейсбук страницата – https://www.facebook.com/movingbodyfestival, както и на официалния сайт – www.movingbody.bg.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Министерство на културата и индивидуални дарения.

Сподели в: