Театри от цялата страна с представления на празен салон, излъчват ги онлайн

Разпространението на опасния коронавирус у нас доведе до възникването на редица нестандартни решения в областта на културата. След като бе наложена пълна забрана за провеждането на културни събития на закрито, се появиха и първите постановки, които ще бъдат излъчени онлайн през социалните мрежи.

Първият виртуален театър у нас ще направи софийският театър „Възраждане“, който ще подари безплатно онлайн представление за своите зрители. То ще бъде изиграно в предварително обявените ден и час, но без публика на място.

„Уважаема публика, ние актьорите от Общински Културен Институт театър Възраждане на 10 март от 18.30 часа въпреки създалите се обстоятелствата, ще изиграем спектакълът Вуйчо Ваньо от А. П. Чехов на празен салон. Слава Богу, през 2020 г. нищо не може да ни спре да сме заедно. Ще излъчваме на живо, в платформите на театър Възраждане във Фейсбук и Инстаграм. Бъдете с нас“ – гласи официалното съобщение на директора на театъра Роберт Янакиев.

Кукленият театър в Русе също избра да излъчва онлайн представленията си в своята фейсбук страница и да даде възможност на всички деца и техните родители да гледат, без да напускат дома си. Инициативата стартира този уикенд със спектакъла „Добро утро, лека нощ!“, който ще се излъчи на живо на 15 март от 12 часа. „Правим този жест към Вас и Вашите деца, за да борим COVID 19 с позитивизъм и изкуство“, казват от театъра.

Сподели в: