Със спектакъла „Опит за летене“ ще започне театралният фестивал „Варненско лято“

Представлението на Народния театър „Иван Вазов“ „Опит за летене“ от Йордан Радичков ще открие тазгодишното издание на театралния фестивал „Варненско лято“. Той ще се проведе в периода от 1 до 11 юни в морската ни столица под мотото „Преливащи се театрални реалности“.

В рамките на фестивала варненската публика ще види над 30 спектакъла, включващи най-доброто от българската сцена през миналия сезон и интересни чуждестранни представления. Освен „Опит за летене“ в българската селекция влизат заглавия като „Нирвана“, „Драконът“, „Белла Фигура“, „Развратникът“, „Защото на мама така й харесва“, „За какво ви е Дон Кихот“ и др.

Международната програма на театралния фестивал „Варненско лято“ ще представи „Дивата патица“, „Животът е сън“ „Произведение за щастие“, а в паралелната програма ще могат да бъдат видяни спектаклите „Червената шапчица“, „Градината на ветровете“, „Аида“, „Аз Фойербах“, „Апарт“, „Стари времена“ и др.

Тазгодишната програма се опира на истината безпрекословно, че цялото богатство на природата се състои в разнообразието. Защо да не съществува и в изкуството и то в най-живото – в театъра“ – споделя актрисата Цветана Манова, която е и артистичен директор на събитието.

Събитието се организира от Фондация „Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър с подкрепата на Обединена българска банка. Неговата международна програма се реализира в сътрудничество с Френски институт, Италиански културен институт в София, Фондация „Америка за България”, Институт Сервантес – София, Британски съвет.

Сподели в: