Съд за създателите на сериала „Чернобил“ искат руски политици

Американският мини сериал „Чернобил“ продължава да предизвиква полемика в Русия. Партията „Комунисти на Русия“ е отправила искане към Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор) да забрани официално сериала на HBO заради пропаганда, манипулации и демонизиране на СССР и съветската власт от онова време.

Освен това партийните активисти искат ключови лица от продукцията като режисьора, сценариста и изпълнителния продуцент да бъдат съдени за клевета. Те признават, че „хронологията на събитията в сериала и ключовите моменти съответстват на реалността“, но са на мнение, че „мотивацията, самите постъпки на героите, порядките във взаимоотношенията в учрежденията и колективите, самият морален климат в съветското общество, представляват пример за абсолютната лъжа“.

Междувременно обаче в Русия не всички оценки за филма са толкова негативни. Министърът на културата Владимир Медински оцени високо продукцията, коментирайки, че сериалът е направен майсторски и „с голямо уважение към обикновените хора“, въпреки някои дребни неточности.

Създателят на сериала и основен сценарист Крейг Мазин изрази своята изненада от реакцията към филма от политическите кръгове в Източна Европа и бившите страни от СССР. Според него някои от тях са пропуснали същността на сериала: „Ние се стремим да покажем нещо много глобално и човешко, не толкова добрата или лошата страна на каквото и да било“.

Сериалът „Чернобил“, разказващ историята на ядрената авария през 1986 година, стана хит, надминавайки по рейтинг дори касовия „Игра на тронове“. Според уебсайта IMDB поредицата е оценена от повече от 100 души и вече е с феноменалния рейтинг 9.7 от 10.

Сподели в: