Съвременна българска литература ще бъде представена на Панаира на книгата във Франкфурт

България отново ще има свой щанд на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира националното представяне на най-важния книжен форум в Европа.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света – както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно панаирът е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От 2019г. той вече ще е отворен за външни посетители през цялото време. Основната причина за промяната е регистрираният ръст на продажбите на книги на немския пазар през 2018 – за първи път през последните години. Организаторите споделят, че искат да подкрепят това развитие на най-голямото събитие за индустрията. Панаирът на книгата във Франкфурт ще се проведе между 16-ти и 20-ти октомври, а почетен гост тази година е Норвегия.

На българския щанд ще се проведат различни представяния и срещи със съвременни български автори в сътрудничество с Национален център за книгата – НДК. Ще бъдат презентирани изданията „Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България” и „1943. Антология за деца”, носител на наградата „Златен лъв” за най-добър издателския проект за 2018г. Програмата включва срещи с авторите Елена Алексиева, Галин Никифоров, Захари Карабашлиев, Ина Вълчанова.

Пред посетителите във Франкфурт ще бъде представено и предстоящото издание на Софийски международен литературен фестивал (10.12. – 15.12.2019) от програмния му директор Тодора Радева. Миналата година фокус в програмата на фестивала беше именно Германия и немскоезичната литература. Сред професионалните събития е и представянето на програми, които насърчават и подпомагат превода в България. Благодарение на подкрепата на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в изложението на българския щанд ще участват и издателствата „Пан“, „Пух“, „Рибка“, „Дъбови листа“, „Геймтел“ и „Лист“, които ще представят своите книги и автори на чуждестранни издателства.

Сподели в: