Студентска книга за бежанците с премиера на 3 юни

„Отвъд преградите“ не е книга за телените огради между държавите, а за границите между хората, издигнати от страхове и предразсъдъци. Тя показва човешките измерения на трудната съдба на бежанците.

Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет е създадено от студентите по книгоиздаване от II курс. Тяхно дело са не само текстовете, но и издателската подготовка, извършена в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Студентите са намерили най-верния път към горещата тема за мигрантите – да се срещнат и разговарят с тях. В книгата оживяват своеобразните изповеди на хора от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Сомалия. Те споделят житейските си истории и описват преградите, които преодоляват в търсене на своята втора родина.

Студентският сборник разказва и за българите, превърнали подкрепата на бежанците в професия, призвание и кауза. Читателите ще се запознаят с представители на институции и доброволчески организации, които обичайно остават извън медийния интерес.

„Отвъд преградите“ дава отговори на въпроси за „миграционната вълна“, които мнозина може би никога не си задават.

Студентите ще представят своята книга на 3 юни, от 19 часа, в Литературен клуб „Перото“. Премиерата е включена в програмата на Майските дни на културата на Софийския университет.

Сподели в: