Столичен куклен театър открива изложба на Пражкото квадриенале

Специализирана сценографска изложба „90 от рождението на Иван Цонев“ се открива днес в Българския културен институт в Прага, като част от Пражкото квадриенле за сценография и театрален дизайн. Изложбата представя творчеството на една от най-изтъкнатите фигури в сценографията за куклен театър в България, оставил ярка следа не само на сцената на Столичен куклен театър, но и на сцените на десетки куклени театри в България и чужбина.

Арх. Иван Цонев е сред създателите на висшето образование за куклен театър в България, както и един от основателите на българския център на UNIMA. Експозицията включва голяма част от личния му архив, събиран през годините – скици, рисунки, графики, акварели, чертежи, проекти, плакати, както и изключително богат снимков материал. Архивът е подарък на Столичен куклен театър от съпругата на арх. Цонев – г-жа Елжбиета Цонева. Куратори на изложбата са Ханна Шварц и Петър Митев.

Експозицията ще може да бъде видяна от 6 юни до 4 юли 2019 г. в галерията на Българския културен институт в Прага, ул. „Климентска“ 6. Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

Сподели в: