Стефан Мавродиев и Марин Янев отново заедно на сцената на Народния театър

Шест години след знаменития спектакъл „Търси се стар клоун“, в който си партнираха с незабравимия Илия Добрев, Стефан Мавродиев и Марин Янев отново са заедно на сцената на Народния театър. Заслугата за това е на режисьора Ивайло Христов, който постави първата премиера за новия сезон на Голяма сцена – „Хубава риба“ от Марк Райлънс и Луис Дженкинс.

Предстои премиера на спектакъла на 2 октомври от 19:00 часа, а в актьорския състав са и Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов.

На замръзнало езеро някъде в щата Минесота двама стари приятели – Ерик и Рон ловят риба. Както ловят, така и си мислят за света, за човека и за смисъла на живота и неочаквано изваждат тъжни и любопитни, странни и парадоксални сентенции и заключения. След като към тях се присъединяват страстният рибар Уейн и неговата внучка Фло, добре разположената сред ледената пустош компания внезапно е посетена от инспектор от Службата по опазване на околната среда. Дали неговите питания ще променят нещо или някого?

Сър Марк Райлънс е смятан за най-добрия театрален актьор на своето поколение и за един от най-добрите шекспирови актьори на нашето време. Изиграл е практически всички роли в пиесите на Шекспир – от Хамлет и Ромео през Ричард III и Яго до Оливия в “Дванайсета нощ” и Клеопатра в “Антоний и Клеопатра”. Явно не случайно колегата му Ал Пачино казва за него: “Марк Райлънс изрича думите на Шекспир така, сякаш са написани специално за него едва снощи”.

Малк Райлънс е поставял е почти всички пиеси на Шекспир не само по времето когато е художествен директор на възстановения в оригиналния си облик Шекспиров театър “Глоуб” в Лондон (1995-2005), но и като успешен режисьор от двете страни на океана. Наградите и отличията за актьорската му работа нямат брой.

Ако искате да знаете кой се крие зад големия добър великан във филма на Стивън Спилбърг – това Марк Райлънс. Ако ви е интересно кой е Рудолф Абел в “Мостът на шпионите” – също е Марк Райлънс. Екранът обича лицето и очите на Марк Райлънс, също както и сцената. Може би защото иронично-тъжното им изражение крие толкова въпроси и възможности.

Една от тези възможности е да разкаже и да представи в сътрудничество с поета и писателя Луис Дженкинс част от живота си, прекарана сред студовете на щата Минесота в пиесата “Хубава риба”. Успехът на тази абсурдно тъжно-смешна комедия след премиерата й през 2016 г. в Ню Йорк продължава и на лондонска сцена. И в двете постановки Марк Рейлънс играе ролята на Рон, който смята, че “съществува само онова празно пространство, което обичаш и къташ в душата си – там, където някога е било сърцето ти”.

Сподели в: