Стефан Данаилов на 76: Радвам се, че отново ще стъпя на сцената

Радвам се, че отново ще стъпя на любимата ми сцена на Народния театър“ – това каза големият артист Стефан Данаилов в предаването „CoolT“ навръх 76-тия си рожден ден. Професорът се връща на сцената и ще участва в нова постановка с актрисата Аня Пенчева, чиято премиера се очаква през пролетта.

Не съм се изживявал като секс символ и през годините не съм спекулирал с приличната си визия. Усещах симпаниите на женското общество в България, но с годините се свиква“ – споделя идолът на поколения българки, който днес навършва 76 години.

Роден на 9 декември 1942 г. в София, той има зад гърба си над 150 роли в театъра, телевизията и киното. Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“.

Популярността му идва още след ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но истинският пик в кариерата му настъпва, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969 г). Други значими роли изиграва във филмите: „На живот и смърт“ (1974 г.), “Дами канят“ (1980 г.),“Маневри на петия етаж“ (1985 г.), „Стъклен дом“ (2010 г.).

Стефан Данаилов е носител на множество награди, сред които награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми (Варна, 1969 г.), както и наградата на Министерството на културата за изключителен принос към българската култура – „Паисий Хилендарски“ (2002 г.).

Сподели в: