Стартира шестото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“

Новият документален филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев е част от фестивала „Срещи на младото европейско кино“, чието шесто издание ще се проведе от 21 до 23 юни в зала „Славейков“ на Френския институт.

В програмата са още кинокласиките „Първият учебен ден“ на Жак Розие и „Нула за поведение“ на Жан Виго. Заслужава да се отбележат и двата късометрайжни филма на Клеман Кожитор – „Галантни Индии” и „Брагино”, номинирани за награда „Сезар“ в категорията си. Селекцията се допълва от „Сто деца в очакване на влак” на режисьора Игнасио Агуеро.

Директорът на фестивала Ралица Асенова споделя, че акцент тази година ще бъде темата за въвеждането на киното като предмет в училище – цел, за която тя и съмишлениците и от сдружение „Арте Урбана Колектив“ работят упорито, защото са убедени, че седмото изкуство е важно точно толкова, колкото обучението по математика и физика в съвременния свят.

Затова форумът „Кино в училище“ е най-важната част от програмата. Той ще събере преподаватели, които използват киното като педагогически подход в работата си. Помага им платформата CinEd – европейска мрежа с колекция от филми и обучителни материали.

Повече информация има тук

Сподели в: