Сравнителен поглед към FIFA 2020 и PES 2020 – кое да изберем?

Конкуренцията в гейминг индустрията винаги е била изключително ожесточена. Без значение дали става дума за вечните сравнения между легендарни игри, като Battlefield и Call of Duty или постоянната битка за продажби между PlayStation и Xbox, съперничеството между отделните компании и заглавие никога не е стихвало. И ако говорим за подобен тип съперничество естествено няма как да пропуснем вечния дебат на всеки почитател на футболни симулатори – FIFA или Pro Evolution Soccer?

Двете игри се превърнаха в основни конкуренти в този гейминг жанр от вече доста години насам, макар и тяхната история да е много различна. Едноименната игра FIFA е разработена от американците Electronic Arts, като тя започва живота си през далечната 1993-та година, докато PES е дело на японската компания Konami и за пръв път излиза на бял свят през 2001-ва. Тази година пък станахме свидетели на 19-тото издание на PES, като едноименната eFootball PES 2020 се появи на пазара на 10-ти Септември или цели две седмици преди излизането на FIFA 2020.

И съвсем логично, сравненията между двете игри не закъсняха, като по традиция първоначалните критики бяха отправени към PES и по-конкретно лицензираното използване на достатъчно отбори и футболисти. Факт, е че FIFA винаги е била с едни гърди пред своя японски конкурент, когато става дума за общ брой лицензирани отбори, макар и Pro Evolution Soccer да скъси дистанцията през последните години. Все пак, тазгодишното издание на хитовата поредица на Конами разполага с над 400 лицензирани отбора, както и правата върху някои ексклузивни първенства, като Бразилските Серия А и Серия Б.

Въпреки това FIFA 2020 предлага по-голям брой лицензирани отбори и футболисти, както и ексклузивни първенства. Големия удар на Pro Evolution Soccer през тази година обаче бяха правата относно използването на името, играчите, стадиона и екипите на италианския хегемон Ювентнус водени от Кристиано Роналдо, като всеки, който иска да заложи на голмайстор в Серия А през този сезон трябва да знае, че Кристиано отново е сред фаворитите топ реализатор с коефициент от 7.50 (след 11 изиграни мача). Официалното притежание на лиценза за използването на Юве в eFootball PES 2020 пък означава, че бианконерите отпаднаха от лицензния пакет на FIFA 2020.

Но оставяйки лицензите настрана, трябва да отбележим, че и двете игри предлагат страхотна графика, като е видно, че всеки детайл е получил нужното внимание. Движенията, светлината, сенките – един поглед към, която и да е игра е достатъчен за да може човек да осъзнае колко разглезени сме в днешни дни относно визуалното оформление на една игра. Затова е трудно да се каже коя игра разполага с по-добрата графика, като това по-скоро зависи от личните предпочитания на всеки геймър, тъй като е базирана на Frostbite, докато PES разчита на FOX Engine-a.

Въпреки това, малко след излизането на FIFA 2020 се появи оплакване от страна на Франк Рибери относно лицето на неговия виртуален образ в играта. Френското крило сподели, че не може да разпознае своя виртуален „герой“ в играта, което доведе до ъпдейт от страна на EA Sports, който да подобри визията на Рибери и някои други играчи. И се пак, визията на FIFA 2020 си остава изключителна, както и самия геймплей на играта, който пък също може да се каже, че е наравно с този на PES 2020.

Като цяло, двете игри предлагат много сходна графика и геймплей, като може би единствените аспекти, в които FIFA има преимущество са броя на лицензираните отбори и първенства, както и разнообразието в режимите на игра. Това обаче не означава, че eFootball PES 2020 няма какво да предложи, като в заключение може да се каже, че която от двете игри да изберете, ще останете повече от доволни относно автентичното футболно преживяване, което те предлагат.

Сподели в: