Седмица на съвременното изкуство започна в Пловдив

Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив тази есен се фокусира върху идеите на италианския режисьор Пиер Паоло Пазолини. Изложбата, изследваща творчеството на Пазолини и политическото изкуство, ще бъде отркита на 04.09. в Пловдив. Ден преди това, на 03.09., Гьоте-институт провежда онлайн дискусия за Пазолини, политическите му идеи и тяхното значение днес.

Онлайн дискусия „По Пазолини – съвременни политически визии“ (03.09.2020 / 18.30ч.)

Участници:
– Бетина Щайнбрюге, куратор на Седмица на съврменното изкуство 2020
– Бенямин Фелман, куратор на Седмица на съвременното изкуство 2020
– Фабиен Витали, художник и изследовател
– Станимир Панайотов, философ

03.09.2020 / 18.30 часа
На Facebook страницата на Гьоте-институт България, както и на страницата на събитието във Facebook
Език: английски

Есенният културен сезон в Пловдив започва традиционно с откриването на Седмицата на съвременното изкуство* – едно от значимите международни кутлурни събития, провеждащо се вече повече от 20 години. Тазгодишното издание отново ще събере утвърдени художници от цял свят, които този път са обединени от творчеството, идеите и наследството на едно от най-големите имена на европейската култура на 20-ти век – италианският режисьор Пиер Паоло Пазолини.

Изложбата се състои 45 години след мистериозната му смърт и година след като Пловдив беше Европейска столица на културата редом с италианския град Матера, където режисьорът Мило Рау засне римейк на филма от 1964 г. „Евангелието на Матея“ с африкански мигранти. Куратори са директорът на Кунстферайн Хамбург Бетина Щайнбрюге и Бенямин Фелман от „Варбург-Хаус“ Хамбург. Изложбата ще се открие на 4 септември и ще може да бъде видяна до 4 октомври в Център за съвременно изкуство – „Баня Старинна“ в Пловдив.

В навечерието на откриването, на 3-ти септември, Гьоте-институт организира онлайн представяне и дискусия за Пазолини, политическите му идеи и тяхното значение днес. Наред с двамата куратори в дискусията ще се включат още участващият в изложбата художник Фабиен Витали (Германия/Италия) и философът Станимир Панайотов.

Заедно те ще представят различни перспективи към идеите на един от най-противоречивите и провокативни кинематографисти в историята на киното. Всички, които се интересуват, са поканени да се присъединят към онлайн събитието. Дискусията ще се проведе на английски език на живо в Zoom и ще може да бъде гледана във Facebook страницата на Гьоте-институт България и на страницата на събитието във Facebook. Публиката ще има възможност да се включи активно с въпроси по време на събитието.

Сподели в: