Световни кино експерти влизат в журито на фестивала IN THE PALACE

Тази седмица Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE обяви членовете на журито, което ще отсъжда най-добрите късометражни заглавия в 4 състезателни категории в рамките на 16-ото издание на кинофорума. Прецедент за българската киноиндустрия е факта, че най-добрите късометражен игрален и анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за престижните награди ОСКАР.

Сред експертите, на които се пада нелеката задача да изберат победители от 144те заглавия тази година спадат следните:

Али Агарди (Иран) – режисьор на късометражни филми с над 600 участия по международни фестивали и носител на над 150 отличия.

Файзал – Азам Куреши – продуцент и сценарист, работил по именити документални продукции в Англия и САЩ.

Катя Тричкова (България) – основател на продуцентската компания Контраст филмс, която развива и продуцира документални и игрални филми.

Огнян Ковачев (България) – основател и ръководител на магистърска програма “Литература, кино и визуална култура” в СУ “Св. Климент Охридски”.

Паскал Рейнман (Швейцария) – кинооператор, основал компанията Nordhang Film GmbH в Цюрих.

Питър Мурдма (Естония) – кинооператор, организатор и директор на Sleepwalkers – международен фестивал за късометражно кино и директор на ShortEst Short Film Center.

Филип Илсън (Великобритания) – артистичен директор и съосновател на London Short Film Festival.

Рита Капучо (Португалия) – фестивален директор, програматор и продуцент, един от директорите на Международен филмов фестивал Porto Femme и програматор на сесиите Porto Femme.

Санди Либерсън (САЩ) – знакова фигура в европейската и американската филмова индустрия, основава компанията Goodtime/VPS заедно с Д. Пътнам, с когото продуцират едни от най-значимите филми на 70-те и 80-те години на миналия век.

Ширин Еренсой (Турция) – продуцент, базиран частично в Истанбул, където е гост-лектор във Факултета по комуникации на университета Кади Хас.

Витеслав Чованец (Чехия) – завършил специалност Кино и Аудио-визуална култура, част е и от програматорския екип на One World Human Rights Film Festival в Прага. Включва се в екипа на Чешкия филмов център, част е и от

Чешки филмов фонд, където отговаря за промотирането на чешки документални и късометражни филми в чужбина.

доц. д-р Зелма Каталан (България) – преподавател в катедрата по англицистика и американистика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с опит като лектор по български език и литература в университетите в

Лийдс и Шефийлд, Великобритания и гост-професор в Щатския университет на Ню Йорк – Олбъни, САЩ, където преподава курс по британска литература на 20 век.

Богатата експертиза и опит на членовете на журито гарантират безпристрастната и експертна оценка на това кои заглавия заслужават да грабнат призовете на IN THE PALACE. Междувременно отвори официалната регистрационна форма за 16-ото издание на кино форума. Акредитация за събитието ще могат да получат специалисти от филмовата индустрия, студенти, изучаващи киноизкуство, както и медийни представители. За първа година IN THE PALACE отваря врати не само за професионалисти от сектора, но и за фенове и почитатели на късометражния жанр, които могат да закупят билети от касите на Фестивален и конгресен център – Варна, както и в мрежата на Eventim – https://www.eventim.bg/bg/tursi/?search_string=IN+THE+PALACE

Фестивалът ще се проведе в гр. Варна от 19 до 26 септември в сградата на ФКЦ Варна. Цялостната програма на фестивала предвижда прожекции, професионални конференции и срещи с индустрията, питчинг сесия, както и редица концерти, част от музикалния фестивал IN THE PALACE.

Сподели в: