Само две представления през декември на класическата детска оперета „Малката кибритопродавачка”

Детската оперета „Малката кибритопродавачка” по обичаната приказка на Ханс Кристиян Андерсен ще има само две представления на сцената на Националния музикален театър. Те са на 16-ти декември, неделя, от 11 и от 17 часа. Музиката на композитора Румен Бояджиев –син, декорите и костюмите на художника Евгения Раева и анимацията на Никола Налбантов пренасят не само децата, но и възрастните, в един приказен свят.  

Творбата е една от малкото български класически детски оперети. За музиката на „Малката кибритопродавачка” композиторът Румен Бояджиев –син печели наградата на Българското национално радио „Музикант на годината“ 2012-та за творчески дебют. Той е познат като композитор на филмова, балетна, камерна и симфонична музика. През последните години работи на щат в оркестъра на Националния музикален театър. За работата си там той споделя: „Всеки музикант, който иска да изучи класическата музика из основи, е добре да изучава и оперетните майстори, защото те са изключителни оркестратори. Те извършват прехода между популярната и класическата музика, когато е било необходимо да се променят изразните средства. Слушането на оперета много ми е помогнало, а Музикалният театър е изиграл голяма роля в развитието ми не само като музикант, но и като човек.”

„Малката кибритопродавачка“ е режисьорски дебют на актрисата Деляна Хаджиянкова, която превръща класическата оперета в елегантен спектакъл. Гледайте звездите на Националния музикален театър: Добрина Икономова, Олга Динова, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Иван Панев в детската оперета „Малката кибритопродавачка”. Участват хор, балет и оркестър под диригентството на Григор Паликаров. Със специалното участие на малчуганите от детски хор „Пим -пам” при читалище „Петър Берон” – София.

Сподели в: